Domovina

REPRESIJA! Objavljene sankcije za neprovjeravanje covid potvrda: ‘Kazne će biti od 30.000 do 50.000 kn‘

Ministar zdravstva Vili Beroš sazvao je covid konferenciju za novinare na kojoj je iznio najnovije podatke u situaciji u bolnici, cijepljenju, a govorio je i o subotnjem prosvjedu.

“Kolega Ivić rekao je da je u Splitu preko 80% umrlih moglo biti spašeno da su se cijepili. Molim sve sugrađane, pogotovo starije, da shvate važnost cijepljenja. To je put izlaska iz ove epidemije, protiv koje se bori cijeli svijet, osim nekih”, rekao je Beroš i dodao: “O tome ću kasnije, odnosno sada.”

Znam da na prosvjedu nisu bili samo ravnozemljaši, već i liječnici

“Novi moto na subotnjim prosvjedima – misli na sebe, ugrozi druge. Misli na sebe, zarazi druge. Budite protiv, ali ponudite alternativu. Upravo ova vlada, sprečavajući restriktivnije mjere, ponudila je alternativu. Iskoristite je. Testiranje je način da spriječimo zarazu drugih. Mislite na druge. Nemojte izbjegavati primjenu epidemioloških mjera pa kucati na vrata preopterećenog zdravstvenog sustava. To je licemjerje!”, rekao je Beroš, donosi Jutarnji list, a prenosi narod hr.

“Znam da nisu bili samo ravnozemljaši, već su tamo bili i liječnici. Ti ljudi su izmanipulirani. Bili su na tim prosvjedima, oni se bore protiv svega. Rezultat je ugrožavanje zdravlja hrvatskog naroda. Zato ću reći sljedeće, shvatimo tu prozirnu tezu sada smo protiv mjera, a sutra ćemo prigovarati da je broj umrlih velik. Zbog ne pridržavanja mjera i negiranja cjepiva, ne korištenja testiranja koje je besplatno ugrožavamo živote drugih.

To vam je prava teza. Dozvolite mi da budem subjektivan ispred zdravstvenog sustava, kolega Luetić – u HR postoje 2 paralelna svijeta. Svijet u kojem covid oduzima živote, svijet smrti, preopterećenog zdrav sustava, gdje se bolesnici bore za svaki udah. Svijet apsurda, lažnih proroka, koji obrću teze.

Tko su ti ljudi? Infektolozi? Stručnjaci za medicinu? Ili političari općeg smjera i populisti koji koriste smrt naših sugrađana za promidžbu političkih stavova i dobivanje političkih poena. Povijest će suditi svima nama, i meni i njima. U trenutku kad se cijeli svijet bori, oni se bore protiv svega. U tom svijetu nije problem virus, nego mjere. A kakve bi one, gospodo, trebale biti? Koje mjere vi to predlažete?”, ustvrdio je Beroš.

Dva puta cijepljeni zdravstveni radnici smanjuju prijenos zaraze za 54% svojim ukućanima

“Procijenili smo da je uvođenje covid potvrda najbolje u ovom trenutku. One su kompromis, omogućavaju ekonomske tijekove. To je poanta. Na taj način štitimo zdravlje građana, ali i našu ekonomiju. Molim konkretan razlog zašto se netko odbija testirati? Zahvat je besplatan, brz, bezbolan, neinvazivan. Tko to od nas želi prenijeti zarazu drugome? Za to se može odgovarati – i kazneno”, dodao je.

“Nije potrebno u ovom trenutku testirati sve zdravstvene djelatnike jer cijepljeni puno manje prenose virus. U bolnicama se pridržavamo epidemioloških mjera, a postotak zaraženih u zdravstvenom sustavu iz tog razloga nije jako visok”, kazao je.

“One zemlje u Europi koje su ranije od nas uvele covid potvrde navode korisnost njihove upotrebe. One smanjuju širenje epidemije. Imamo potvrde, imamo mjere, a uskoro ćemo imati, vjerujem, i učinkovite lijekove”, tvrdi ministar. Ovdje možete pronaći izvještaj koji demantira ministra.

“Ispitivanje u Škotskoj je pokazalo da kad dođu kući, oni koji su cijepljeni jednom dozom smanjuju širenje zaraze na ukućane za 30%, a zdravstveni radnici koji su cijepljeni s dvije doze smanjuju prijenos zaraze za 54% svojim ukućanima”.

“Cijepljeni se manje zaražavaju, manje obolijevanju težim oblicima bolesti i manje prenose virus drugima, pogotovo onima koji su cijepljeni. Ovo je apel medicinske struke, svih liječnika. Vjerujte struci, a ne nekim lažnim prorocima”, kazao je Beroš.

Ovdje također možete pronaći najnovija istraživanja znanstvenika koja demantiraju ministra.

Nakon njega novinarima se obratio ministar Ivan Malenica koji je govorio o sankcijama za one koji ne budu provjeravali covid potvrde.

“Definirali smo odgovornu osobu u javnopravnim tijelima, koja će biti nadležna i odgovorna za provođenje sigurnosnih mjera. To znači da će provjeravati dokaze o cijepljenju, testiranju i preboljenju zarazne bolesti. Također smo naveli novčane kazne od 30 do 50 tisuća kuna za one koji krše mjere. Želimo da pandemija što prije prođe i da bude što manje zaraženih i umrlih”, rekao je Malenica.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button