Domovina

Ako u jednim od najčitanijih novina, u članku poznatog novinara stoji nešto ovakvo kao što vidite na slici, onda se postavlja pitanje: Tko je u ovoj priči zapravo pobjednik a tko poraženi?

I tko je dakle u ovoj priči pobjednik? Tko i dalje sjedi na ključnim pozicijama? Tko kontrolira narativ? Piše li pobjednik povijest?

Pokupim ovo od Capakova Zamjenica pa razmišljam. I hajde da to negdje nabacam, da ne razgovaram sam sa sobom.

-Nisu ni Mostovci bez oraha u džepu. Neke stvari im neću nikad zaboraviti. Npr. referendum o ukidanju Stožera ili kako se to već zvalo. Suradnici iz otpora, dok smo se još aktivno bavili nekakvim otporom, su uglavnom to dočekali kao nešto pozitivno, piše uredništvo Facebook stranice Rubni Portal

” Ma znam, i ja sam skeptičan “, govorili su neki, ” ali ipak nam je ovo jedina šansa.”

Tada sam bio mišljenja: da od referenduma neće biti ništa, da stvar treba istjerati do kraja, da se radi o razvodnjavaanju priče u trenutku kada je narodni bunt dosegao točku pucanja, da se radi i lažnoj slamki spasa, da su referendumska pitanja sranje.

Suborcima sam govorio da im neću stajati na putu ali ..eto vas tamo.

Klonio sam se glasnije izraziti svoje mišljenje.

Ne stvarati razdor u našoj ionako šarolikoj, maloj i slabo organiziranoj zajednici.

Vrijeme je pokazalo da sam, bio u pravu.

Vrijeme je pokazalo i da je taj referendum zapravo bio svojevrsni spas za Plenkovića.

Koliko su Mostovci to odradili svjesno a koliko tu vrijedi ona da je put do pakla popločan dobrim namjerama, ne želim prosuđivati.

S jedne strane, radi se o jedinoj političkoj skupini na HR sceni za koju bih možda glasao, s kojima bih se možda mogao identificirati. Možda, kažem.

S druge strane odbijam povjerovati da su u stanju napraviti tako glup potez. Sebe ne smatram strašno i iznadprosječno pronicljivim. Ali ako sam ja tada to vidio, kako oni nisu?

Jasno je, također, kako su “mjere prilagođene mentalitetu” došle do svoje gornje granice podnošljivosti i nije teško pretpostaviti da će pametan političar u takvoj situaciji posegnuti za nekim elegantnim rješenjem. Teorija urote?

Ok, moje gledište, moja perspektiva. Razmišljam na glas.

– Ali hajdemo dalje. Ovo na slici je objavljeno u Večernjem prije mjesec i pol. Ako u jednim od najčitanijih novina, u članku poznatog novinara stoji nešto ovakvo kao što vidite na slici, onda se postavlja pitanje: tko je u ovoj priči zapravo pobjednik a tko poraženi?

Na stranu što Lauc&Bakić određenu ekipu istaknutih proroka kovidizma prozivaju poraženima.

Ljudi s kojima oni ratuju ionako se uglavnom nalaze van Hrvatske. Povukli su se u svoje jazbine iz kojih su ispuzali ili iz kojih ih je netko izvukao i usmjerio. Oni su ionako bili samo pješadija. Koju nam sada stalno guraju pod nos. Dok je kralj zaštićen a kule i lovci još uvijek dobro raspoređeni. Uostalom, to s Bakić&Lauc vs koronazastrašitelji ratom ionako je već odavno samo rat ega. I to je, kao što rekoh ranije, osvjetljavanje štakora dok se hijene i dalje goste i haraju.

Vjerujem da su vam ove metafore razumljive.

Dakle, šta je sa onima koji su donosili odluke?

Šta je sa onima koji su provodili odluke? Šta je s političarima, novinarima i svima onima koji su nas javno proglašavali teroristima, ubojicama i tako dalje i tome slično?

Šta je s onima koji su nas mučili, prijetili, vrijeđali, terorizirali, prozivali, kažnjavali, fizički i psihički maltretirali?

Uglavnom su ondje gdje su i bili. Neki su samo malo prepraspoređeni. Neki su i nagrađeni.

I spremni su za sljedeći krug igara.

-Ako ništa, Mostovci su najjasnije bili na našoj strani. Malo kasno su proradili , istina. A istina je ni da im neću zaboraviti one brendirane maskice. Ali preko njih i kroz njihova usta u eter je izgovoreno dosta onoga što se nama nije dopuštalo.

Zato, kada u ljeto 2023. u čitanim novinama vidimo ovakav napad na Most, moramo biti svjesni da je to napad na nas, na sve ono za što smo se borili , što smo govorili i za što smo se zalagali.

Ponovno, nakon svega?

– I tko je dakle u ovoj priči pobjednik? Tko i dalje sjedi na ključnim pozicijama? Tko kontrolira narativ? Piše li pobjednik povijest? Jer ako piše, dajte si mašti na volju pa probajte zamisliti kako će izgledati udžbenici za koju godinu kada djeca budu učila o strašnoj Covid-19 pošasti koja je poharala planetu.

– Ovo pišem u trenutku dok do mene dolaze vijesti o novim sojevima i opet nekim novim mjerama.

Ne vjerujem da nam to mogu ponoviti. Ne vjerujem da će narod ponovo progutati tolike laži i obmane. Ali nisam vjerovao ni da će Covid-histerija izdržati dulje od ljeta 2020. Pa ipak me je nevjerojatna podatnost bezoblične mase bezkralježnjaka vrlo brzo demantirala.

Ako, ili bolje reći kada nam ponove sličnu priču, hoćemo li biti pametniji? Hoće li nas biti više? Hoćemo li biti mudriji? Hoćemo li se znati bolje organizirati i hoćemo li biti spremniji ustati na vrijeme i reći NE?

Uostalom, šta ako nam sljedeći put bace bolest dvostruko smrtonosniju od Covida? To opet nije neka ogromna ugroza. Ali ako su nam s rebrendiranom gripom bili u stanju napraviti sve ono? Eh…

Laku noć ili dobro jutro. Kako tko već naleti na ovo.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button