Magazin

Još 35 predmeta iz Hrvatske ukazuju na moguće zlouporabe sredstava fondova EU

U Uredu europskog javnog tužitelja (EPPO) u zagrebačkoj Ilici trenutačno je 35 predmeta koji ukazuju na moguće zlouporabe sredstava fondova EU, piše Jutarnji list.

DORH je 25 predmeta dostavio nakon 10. studenoga, datuma nakon kojeg su bili obvezni dostaviti predmete iz moguće nadležnosti Ureda europskog tužitelja. Do tog datuma DORH je dostavio 10 takvih predmeta, među kojima u onaj o tzv. aferi softver koji je rezultirao uhićenjem bivše ministrice Gabrijele Žalac, prenosi novilist.hr.

Ukupno 35 predmeta je na stolu Tamare Laptoš, koja je na čelu Ureda europskog tužitelja. Naime, riječ je o predmetima koje je dostavio DORH a u kojima se iznose sumnje na zlouporabu europskog novca.

Slika: Tamara Laptoš / Foto: snimka zaslona

Ured europskog tužitelja istražuje i kazneno goni sljedeće vrste prevara i drugih kaznenih djela koja imaju utjecaj na financijske interese EU:

  • prijevare povezane s rashodima i prihodima,
  • prijevare povezane s PDV-om (ako uključuju dvije države članice ili više njih i u vrijednosti su od najmanje 10 milijuna eura),
  • pranje novca stečenog prijevarom proračun EU,
  • aktivna i pasivna korupcija ili pronevjera koja utječe na financijske interese EU, te
  • sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji ako su njezine aktivnosti usmjerene na počinjenje kaznenih djela protiv proračuna EU.
fondoa EU,
Laura Codruţa Kövesi

Laura Codruţa Kövesi, rumunjska državljanka je odabrana između troje kandidata u užem izboru koje je predložilo neovisno povjerenstvo za odabir nakon otvorenog poziva na podnošenje prijava.

Ured europskog javnog tužitelja bit će neovisno tijelo Unije zaduženo za istrage, kazneni progon i podizanje optužnica za kaznena djela kojima se narušavaju financijski interesi Unije.

EPPO je započeo s radom krajem 2020.g. a sjedište je mu u Luxembourgu

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button