Svijet

Jemen – Devet stvari koje ne smijete znati o saudijskom genocidu

Zaboravljeni rat na Bliskom istoku

Rat u Jemenu najveća je svjetska humanitarna kriza. Međunarodna javnost ovaj rat uglavnom zanemaruje, što svjedoči o utjecaju Saudijske Arabije i uspješnosti njihove propagande.

Prije više od šest godina je Saudijska Arabija počela bombardirati i okupirati Jemen kako bi podržala marionetsku vladu Abd Rabuha Mansura Hadija. Saudijski zračni udari namjerno razaraju civilnu infrastrukturu i ubijeno je na tisuće ljudi.

Milijuni se suočavaju s glađu. Opsada je izazvala epidemiju kolere bez presedana. Narod ne može ni pobjeći, jer je zračna luka zatvorena po naredbi saudijskog režima. Mainstream mediji uglavnom ne slijede situaciju u Jemenu, osim ako im to nije izgovor za napade na Iran. Ne samo da izbjegavaju prenijeti ključne informacije, već i otvoreno lažu da nametnu i opravdaju  imperijalističku priču. Međutim, u današnje svijetu brzog protoka informacija lako je razbiti mnoge mitove i objasniti istinu. Naravno, to se zove hibridni rat protiv NATO pakta i njegovih zaljevskih saveznika. No, krenimo redom.

1. Građanski rat

Rat u Jemenu nije građanski rat, jer bi to značilo da se jedan dio Jemenaca bora protiv druge skupine, ili njih više međusobno. Ali to nije istina. Jemenske snage, koje uključuju pokret Ansarullah, Republikansku gardu bivše vojske i drugi, trenutno se bore protiv plaćenika koje podupiru Saudijci, uključujući i sudanske vojnike, vojsku UAE, te privatne američke vojne tvrtke Blackwater. Ne može se govoriti o građanskom ratu, jer su Saudijska Arabija i saveznici upućivanjem stranih boraca izvršili invaziju s ciljem okupacije Jemena.

2. Posrednički rat

S jedne strane možemo govoriti o posredničkom ratu, ali su u njemu opet glavni akteri Saudijska Arabija i saveznici. Otpor Jemena ne prima inozemnu pomoć i ne bori se za bilo koju stranu vlast. Jednostavno želi upravljati zemljom bez stranog uplitanja. Da bi sukob u Jemenu bio posrednički rat dvije vanjske sile, neka druga strana sila bi trebala manipulirati otporom Jemena, ali to nije tako, iako se želi nametnuti mišljenje kako jemenskim borcima upravlja Iran.

3. Sunitsko-šiitski sukob

Ako se objavi neka vijest o Jemenu, kao što je slučaj za ratove u Iraku i Siriji, to je obični sukob između sunita i šijita. Ako u početku čujete ovakvu definiciju, dalje ne morate ni pratiti vijest. Ovaj argument ignorira ključne čimbenike i srozava sukob na vjerske razlike. Takva definicija je ili neznanje ili namjerno skretanje pozornosti na izmišljeni sukob između sunita i šiita. Da, jemenski Ansarullah pokret su utemeljili Zaidi, sljedbenici umjerene šiitske sekte osnovane u 8. stoljeću u Arapskom kalifatu. Ali u pokretu ima boraca i političara iz nekoliko sekti i religija koji jednostavno ne žele da strane vlasti kontroliraju njihovu zemlju. Osim toga, zvati Saudijsku Arabiju sunitskom zemljom je također neupućenost i islamski mozaik i sve sunite poistovjećivati s netolerantnom i nasilnom vehabijskom saudijskom ideologijom je uvreda za sunitski svijet.

4. Saudijska Arabija je oduvijek željela politički i ekonomski kontrolirati Jemen

Pogled na prošlo stoljeće govori sve što biste trebali znati o saudijskim namjerama prema Jemenu. Tijekom jemenske revolucije 1962. godine je Saudijska Arabija podupirala monarhiste koji su se borili da održe imamat. Znali su da će neovisni Jemen postati jaka zemlja na južnoj granici i da će im biti konkurencija. Tada je čak i šiitski imam za Saudijce bio bolje rješenje od republike. Jemen je i dalje jedina republika na Arapskom poluotoku, a  saudijski režim ne može podnijeti postojanje pluralističke republike, ekonomski održive i neovisne o monarhijama Arapskog poluotoka.

5. “Huti” ili pokret Ansarullah nisu iranska milicija

Saudijsko ponašanje u Jemenu je doista jezivo i odvratno. Kako Sjedinjene Države i Europa opravdavaju vojnu potporu ovom terorističkom ratu? Naravno, utjecajem Irana Nažalost za imperijaliste, nema ničega čime bi dokazali ove optužbe. Zapravo, sve izjave o “iranskom utjecaju” dovode do slijepih ulica, kao što su nevidljivi brodovi s vojnom pomoći ili krijumčarske rute koje polaze iz Kuvajta. Ansarullah, borci Jemena i Iran ne samo da poriču ova izvješća, nego traže da se predoče dokazi za ove optužbe. Njih, naravno, nema. Vrhovni revolucionarni odbor Jemena u glavnom gradu Sani ima sredstva za izradu i razvoj vlastitog oružja. Bivši predsjednik Saleh bio je američki saveznik, koji je u ranim godinama “rata protiv terora” dobio znatnu vojnu pomoć. Znači, Jemenu ne nedostaje oružja, kao ni osoblja obučenog da s njim rukuje, poput Republikanske garde koja je ostala vjerna narodu i zemlji. Osim toga, mediji su zaboravili da je saudijski režim nametnuo kopnenu, pomorsku i zračnu blokadu zemlje.

6. Al-Qaeda je američki saveznik u Jemenu

Zašto Saudijska Arabija bombardira civile na teritoriju kojeg kontroliraju jemenski borci, a Al-Qaeda napreduje u drugim područjima? Al-Qaeda je saveznik i pijun Saudijske Arabije i Sjedinjenih Država. Kada postane preglasna, onda američka vojska provede nekoliko akcija visokog profila koje CNN danima prikazuje kao “suzbijanje terorističke prijetnje”. U nekim dijelovima južnog Jemena se Al-Qaeda bori uz saudijske i trupe UAE. Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati zapošljavaju lokalne plaćenike, među kojima su i članovi Al-Qaede ? Dakle, saudijska koalicija i Al-Qaeda se bore protiv istog neprijatelja – pokreta Ansarullah i jemenskih boraca. Glavni saudijski cilj u ovom ratu je uništiti pokret jemenskog otpora, a ne Al-Qaedu. Svaki napad na Al-Qaedu od strane Sjedinjenih Država prati još veći vojni pritisak na Ansarullah i Rijadu i Washingtonu na pamet ne pada da unište Al-Qaedu Arapskog poluotoka (AQAP), jer im je potrebna baš kao ISIL u Siriji i Iraku.

7. Ansarullah i saveznici se bore protiv ISIL-a i Al-Qaede

Jedina sila koja se u Jemenu bori protiv Al-Qaede i ISIL-a je Ansarullah sa saveznicima. Oni su jedini neprijatelj tih terorističkih skupina u zemlji. Kao revolucionarni pokret, on igra važnu ulogu u obrani društva od netolerantnog nasilja i reakcionarnih snaga poput al-Qaede i srednjovjekovne koljačke takfirističke sekte koja se prozvala “Islamskom državom”. Ansarullah i saveznici jedine skupine u Jemenu koje poduzimaju značajne mjere za iskorjenjivanje terorističkih skupina s teritorija zemlje. Sigurnosne snage stvaraju kontrolne punktove i suzbijaju moguće terorističke napade. Ovu činjenicu, naravno, mediji sustavno ignoriraju. S druge strane, samoubilački napadi koje provode ISIL i Al-Qaeda su uobičajena pojava na području koje su okupirali Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

8. Blokada ubija brže od bombi

Službene procjene govore da je u ratu u Jemenu stradalo oko 12 000 ljudi. Lokalni izvori ukazuju na znatno veći broj. No, ovdje se govori samo o mrtvima ubijenim u zračnim udarima i vojnim operacijama. Saudijske zrakoplovne snage gotovo svakodnevno ubijaju civile. Ali je od travnja više od 2000 ljudi umrlo od epidemije kolere, koja nema presedana u novijoj povijesti zemlje. Saudijska kopnena, pomorska i zračna blokada je glavni razlog za izbijanje ove epidemije, što je učinjeno namjerno i planski. Ne samo da se uskraćuje slanje pomoći, nego se civile sprečava da odu i negdje drugdje potraže medicinsku skrb, a jemenske luke su uništene. Milijuni Jemenaca su zbog blokade na rubu gladi.

Više od 10.000 djece u Jemenu ubijeno je ili ranjeno u višegodišnjem ratu u toj siromašnoj zemlji, saopćio je portparol Agencije Ujedinjenih naroda za djecu

9. UN i međunarodna zajednica doslovno ne rade ništa

Zapadne sile podržavaju Saudijsku Arabiju i njene saveznike, a jemenske pozive u pomoć ne čuje nitko. Osim nejasnih i uopćenih opomena, Ujedinjeni narodi nisu poduzeli ništa da zaustave rat. Nisu izvršili pritisak na Saudijsku Arabiju i rijetko potiču mirovne pregovore. UN nije pozvali Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, ali i Kanadu zločinca Justina Trudeaua, da prestanu naoružavati Saudijsku Arabiju oružjima potrebnim za provođenje genocida nad jemenskim narodom. Uostalom, što očekivati od organizacije koja je zemlju u kojoj se provode najgora kršenja ljudskih prava,  Saudijsku Arabiju, izabrala u Vijeće za ljudska prava i Odborom za prava žena?

Foto: Reuters/Khaled Abdullah

Zapadni mediji kriju ratne zločine i osuđuju “nasilje svih strana”. Odlična formula za izjednačavanje žrtve i agresora. Naravno, potpuno će se zanemariti da jedna strana u sukobu ima zrakoplovnu industriju i podršku svjetskih sila, a druga se brani od osvajača i terorista. Zapadni mediji će i dalje osuđivati pogrešne skupine i skrivat će terorističko ponašanje Saudijske Arabije i saveznika.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
logicno.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button