Crna kronika

JE LI MOGUĆE?: Optuženik za ubojstvo generala Vlade Šantića postaje gradonačelnik Bihaća?

Ponovo je u BiH na sceni SDA sa svojim prijedlogom kadrova. Toliko je Bakir Izetbegović beskrupulozan da je to sve očitije jer za važne funkcije predlaže kadrove koji su optuženi ili umiješani u kriminal.

Nećemo pisati o prethodnim slučajevima, jer su već spominjani, ali ćemo sada spomenuti optuženika Hamdiju Abdića zvanog Tigar, koji je optužen za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića u ratnom vihoru, a predložen je sada od SDA za gradonačelnika Bihaća.

Počnimo od toga da je postupajući tadašnji tužitelj Husin Huzejrović tražio od Fedralnog tužiteljstva BiH da ustupi predmet drugom tužiteljstvu, jer je bilo očito da je teško sprovesti istragu u sredini u kojoj živi Hamdija Abdić zvani Tigar u situaciji kada se utjecalo na svjedoke, da ne svjedoče istinu, nego da zaštite ratnog zapovjednika Abdića zv.Tigar. No Federalno je tužiteljstvo je odbilo prijedlog tužitelja i ponovo vratilo predmet Kantonalnom tužiteljstvu u Bihaću, piše Estera Horvat za fenix-magazin.de.

Slika: Hambdija Abdić Tigar:  “JAČI SMO 100 PUTA NEGO ŠTO SMO BILI 1992., ALI RAT NIKO NE PRIZIVA” / Foto: snimka zaslona YT

Tužitelj je podigao optužnicu, a sudac za prethodno saslušanje potvrdio istu, jer je postojalo dovoljno dokaza kako je Hamdija Abdić ubio generala Vladu Šantića. No sudac koji sudi iznosio je javno svoj stav od početka na slijedeći način: “nema tijela, nema ni djela.“ Međutim, postoje tragovi krvi generala Vlade Šantića koje je tužiteljstvo predložilo kao dokaz, kao i svjedoke koji su svjedočili događaju.

Mnogi slučajevi, kako u BiH tako i u drugim pravnim sustavima su završeni osuđujućom presudom kada postoje dokazi o počinjenju kaznenog djelo ubojstva. U mnogim slučajevima ne postoji tijelo jer su ubojice isto uništile u potpunosti, ali zato i postoje drugi dokazi koji ukazuju na likvidiranje ubijenog. Naravno, obzirom kako je poznato da predsjednica suda, kao i pojedini suci tog suda štite pripadnike stranke SDA, sasvim je bilo jasno da će prvostupanjska presuda biti oslobađajuća, te je tužiteljstvo uložilo žalbu o kojoj trenutačno odlučuje Vrhovni sud Federacije BiH.

Slika: Da se ne radi samo o jednom slučaju tj. da je Hamdija Abdić samo optužen da je ubio generala Šantića, govore i njegove druge osude. Naime, Hamdiji Abdiću presuđeno je već pet puta. Foto: snimka zaslona YT

Najstroža kazna mu je izrečena za razbojničku krađu 2007. godine na dvije godine zatvora jer je:

  • zajedno sa Eminom Pivićem zarobio poduzetnika Nedžada Bajrića te su ga četiri sata udarali nogama i rukama s uperenim pištoljem. A to su radili da bi im on dao 200.000 tadašnjih njemačkih maraka. Tom prilikom je Pivić ranio Bajrića, te je sa Hamdijom oduzeo od njega automobil, novac i sat. Za ovo djelo se sudilo 10 godina.
  • Za kafanske tuče u Bosanskom Petrovcu 1998 i 2004. godine u Bihaću i tučnjave na stadionu NK Jedinstvo Abdić je dobio 20 mjeseci zatvora, ali pod uvjetom da ne počini drugo djelo. Dakle, sud ga osuđuje uvjetno, iako mu se za isto vrijeme sudilo za razbojničku krađu.
  • Zbog kaznenog djela oštećenja tuđe stvari koje je počinio 2016. godine nakon što je udario u vrata automobila kažnjen je samo novčanom kaznom od 500,00 KM u vrijeme kada je već bio osuđen i vodio mu se postupak za kazneno djelo razbojnička krađa.

Sve navedeno ukazuje da je Abdić imao zaštitu od suda, koja se ogleda kroz blage kazne ili uvjetnu osudu. Također sve ovo govori da SDA predlaže na važne funkcije svoje ljude koji su optuživani kao kriminalci ili kako u ovom slučaju kao nasilnik koji ne može imati kredibilitet da bi postali gradonačelnik jednog grada.

SDA i njen predsjednik Bakir Izetbegović izgleda koriste samo jedno geslo: Ako si član SDA onda ti je sve oprošteno i biraj položaj koji hoćeš kako bi čuvao nas od onih koji se usude pošteno raditi!

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
fenix-magazin.de

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button