Domovina

Hrvatska udruga logoraša reagirala na neistine: ‘Udruženje logoraša Mostar svjesno sudjeluje u radikalnoj propagandi i širenju zapaljive retorike’

Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata u BiH smatra kako je u pismu predsjednika Udruženja logoraša Mostar Edina Hajdarovića, upućenom veleposlaniku Izraela za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Tirani, izneseno niz neistina.

U pismu koje je u utorak Hrvatska udruga logoraša uputila veleposlaniku Noahu Galu Gendleru navodi se kako ‘‘dobra volja izraelskih predstavnika, temeljena na dubokom razumijevanju kompleksne situacije u našoj državi, sve češće nailazi na verbalne napade i ispade pojedinih radikalnih bošnjačkih stranaka i njihovih pristaša”.

Miroslav Zelić, predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH. Rođen 12.08.1966.godine u Bugojnu općina Bugojno

”Osobito je zabrinjavajuća pojava da se ti isti politički pokreti i pristaše koriste revizijom povijesnih činjenica, ali i revizijom današnje stvarnosti. U tom svjetlu, apeliramo na brojne neistine sadržane u pismu Edina Hajdarovića, predsjednika Udruženja logoraša Mostar, kojim se svjesno sudjeluje u radikalnoj propagandi i širenju zapaljive retorike. Smatramo kako je naša dužnost upozoriti Vas kako navodi koji su Vam upućeni nisu točni i nemaju dobre namjere“, stoji u pismu koje prenosi direktno.hr.

Iz Hrvatske udruge logoraša navode kako je Armija Republike BiH na području BiH imala 331 logor za Hrvate u kojima je bilo zatočeno 14.450 Hrvata, od čega dvije trećine civila.

”Upravo je Armija BiH provela etničko čišćenje Hrvata u Travniku, Bugojnu, Varešu, Kaknju, Zenici, istočnom Mostaru, Jablanici, Konjicu i u tim gradovima se i dalje vrši pritisak kako bi se i mali dio povratnika iselio. Pisma puna laži, obmana i radikalnih političkih agenda ne pridonose pomirenju. Hrvati su bili žrtva njihovih nezamislivih ratnih zločina. Svjesni smo kako želje za zatiranjem hrvatskih prava i identiteta i danas, nažalost, žive među nama”, poručili su iz Hrvatske udruge logoraša.

Iz spomenute udruge osudili su klevete i verbalne napade na legitimne političke predstavnike hrvatskog konstitutivnoga naroda.

”Hrvatski politički predstavnici su tijekom pregovaračkog procesa o izmjenama Izbornog zakona:

  • dokazali svoju konstruktivnu ulogu;
  • predložili su rješenja koja štite pripadajuća prava konstitutivnih naroda i
  • koja uklanjanju diskriminaciju po pitanju kandidature Židova i svih ostalih.

Taj prijedlog, hrvatski prijedlog, dobio je potvrdu Venecijanske komisije. Bošnjački politički lideri su odbacili taj zahtjev, želeći dalje uzurpirati naša prava“, navodi se u pismu.

”Na koncu, dozvolite iskazati zahvalnost za Vašu podršku u očuvanju Bosne i Hercegovine koja počiva na jednakopravnosti i legitimnom predstavljanju tri konstitutivna naroda i građenju Bosne i Hercegovine koja prepoznaje i poštuje jednakost svih onih koji se tako ne izjašnjavaju. Partnerstvo i predanost Izraela čimbenik je kojega naš narod duboko cijeni, osobito u ovim izazovnim vremenima”, stoji na kraju pisma koje je predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH Miroslav Zelić uputio izraelskom veleposlaniku Noahu Galu Gendleru. 

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
direktno.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button