Magazin

Hrvatska država i njeni političari

Imajući u vidu eskalaciju afera, samo tekući tjedan (obnova Banovine i Zagreba, HNB), možemo se zapitati, kao što nam pokazuje izraelski primjer Shimona Peresa, što su, primjerice, hrvatski političari obećali svojim djedovima ili, pak, očevima – kakva hrvatska državotvorna ideja, ideja hrvatska države je njihov ideal, što su sve spremni za nju uraditi i žrtvovati?! Piše svoj komentar Bože Vukušić za hrsvijet.net.

Izraelski primjer

Dosadašnju povijest čovječanstva, po čovjekovim spoznajnim fazama, dijelimo na tri razdoblja: mitsko, metafizičko i racionalno. Ostatke sva tri razdoblja možemo naći u suvremenim civilizacijama i kulturama, ali i rijetkim narodima, među kojima su Židovi poseban slučaj.

Upravo sam pročitao knjigu „Nema mjesta za male snove – Shimon Peres – Hrabrost, imaginacija i stvaranje modernoga Izraela“.

Shimon Peres rođen je 1923. godine u selu Wiszniew na samom istoku Bjelorusije, a u Palestinu se s roditeljima uputio 1934. godine. Na rastanku je svome djedu, inače rabinu u tom malom mjestu na tadašnjoj rusko-poljskoj granici, obećao da će do kraja života ostati Židov (str. 19).

Peres se u Palestini priključio jednom kibucu, u kojem je nakon nekog vremena postavljen za glavnog pastira, čuvara ovaca. Istaknuvši se kao vrijedan i odgovoran na toj dužnosti, izabran je za jednog od vođa cjelokupne mladeži cionističkog pokreta u Palestini.

David Ben-Gurion, tadašnji vođa cionističkog pokreta i budući utemeljitelj države Izrael, izabrao je mladog pastira i cionista Shimona Peresa za svog savjetnika s posebnim zadatkom – nabave oružja za buduću izraelsku vojsku.

Peres je slijedećih desetljeća obnašao razne dužnosti: ministra obrane i vanjskih poslova, premijera i predsjednika Izraela. Njegova posebna zasluga jest da je Izrael postao nuklearna sila.

U tom je trenutku, piše Peres, smatrao ispunjenim obećanje koje je dao svome djedu „na mnogo višoj razini: da ću uvijek ostati Židov i da ću se pobrinuti da židovski narod opstane“ (str. 99).

političari,
Slika: Što su oni obećali, ali i kome su obećali? / Foto: snimka zaslona

A Hrvatska i Hrvati

Današnje vrijeme, ako ćemo biti neki filozofi povijesti, nameće nam pitanje u kojoj spoznajnoj fazi čovječanstva živimo i zašto smo mi Hrvati tu gdje jesmo?

Obični hrvatski domoljubi, ne samo idealisti, postavljaju jednostavno pitanje: je li to mjesto možda posljedica određenih zabluda i lažnih obećanja naših političkih vođa?!

Što su, primjerice, aktualni predsjednik hrvatske države Zoran Milanović, predsjednik hrvatskog parlamenta Gordan Jandroković i hrvatski premijer Andrej Plenković obećali svojim djedovima ili, pak, očevima – kakva hrvatska državotvorna ideja, ideja hrvatska države je njihov ideal, što su sve spremni za nju uraditi i žrtvovati?!

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
hrsvijet.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button