Vijesti

Pomoć Ukrajini šalje Hrvatska, 40 šlepera vojne opreme

Odluka o opremi za Ukrajinu koju je Vlada donijela je pomoć Ukrajini, zemlji koja je iskazala Hrvatskoj potporu kada je naša zemlja imala svoje teške trenutke – izjavio je u Dnevniku HTV-a Mario Banožić, ministar obrane. S druge strane, Mađarska neće poslati ni vojsku niti oružje u Ukrajinu i neće dopustiti da se ubojito oružje prevozi preko njezina teritorija, kako bi zemlja ostala sigurna

Riječ je o pješačkom naoružanju, puške strojnice, jurišne puške, pripadajuće streljivo i zaštitna oprema, sve u vrijednosti od 124 milijuna kuna i dostatna je za naoružanje do 4 brigade. Sve to ide iz hrvatskih zaliha. Razgovarali su, kaže Banožić s pripadnicima iz Ukrajine i pokušali vidjeti koji su njihove potrebe.

Pomoć Ukrajini,
Slika: U sklopu NATO-ovog plana su četiri hrvatska časnika trenutno u Poljskoj, a namjera je da u 2023. godini dođemo tamo s jednom bitnicom Panzer haubice (?!?!) / Foto: snimka zaslona

– Za svaki postupak koji poduzimamo komuniciramo s našim saveznicima unutar NATO-a i tako će biti i ova operacija provedena. Kada govorimo o količini, riječ je preko 40 šlepera robe, postojat će određena dinamika, moramo paziti na diskreciju i sigurnost kod isporuke, danas je već sve spremno – izjavio je.

– Znamo koliko je to oružje potrebno, zato djelujemo brzo, sve zemlje su danas podržale ovu akciju i vjerujem da ćemo pomoći Ukrajini da se ta nepravda koju danas osjećaju kao narod i kojoj su izloženi ispravi – dodao je ministar.

Pojasnio je da temeljem NATO obrambenog plana postoje određene mjere koje i Hrvatska kao članica mora provoditi. NATO ima svoj obrambeni sustav, koji podrazumijeva jedinstvo svih članica, ali isto tako i snažna nacionalna otpornost i sigurnost.

– Težimo tome da deklarirane snage koje stavljamo kroz odluke Vlade, a smještene su unutar granice Hrvatske, temeljem zapovjedi zapovjednika na razini Europske unije, budu raspoređene unutar zemalja-članica NATO-a. Težimo tome da budu što bliže kući – naglasio je Banožić.

Četiri hrvatskih časnika trenutno se nalaze u Poljskoj, na taj su način, kaže, pokazali svoje partnerstvo s Poljskom, namjera je da u 2023. godini dođemo tamo s jednom bitnicom Panzer haubice, a za sada nema plana da se reagira izvanredno, rekao je.

– Sve zemlje članice su jedinstvenoga stava, povrijeđena su ne samo međunarodna prava, nego i sigurnost koja su europske zemlje uživale i činimo sve da se ovo stanje u Ukrajini završi, ne samo zbog ukrajinskog naroda, nego i zbog cijele Europe. Sve odluke i u našoj Vladi i na razini Europske unije i NATO-a idu u tom smjeru – poručio je ministar obrane.

Mađarska neće dopustiti da se oružje prevozi preko njezinog teritorija

S druge strane, Mađarska neće poslati ni vojsku niti oružje u Ukrajinu i neće dopustiti da se ubojito oružje prevozi preko njezina teritorija, kako bi zemlja ostala sigurna, rekao je u ponedjeljak iz Kosova mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, piše Reuters, a prenosi geopolitikanews.

“Razlog za donošenje ove odluke je što bi pošiljke takvog oružja mogle postati mete neprijateljskih vojnih akcija, a moramo zajamčiti sigurnost Mađarske da ne budemo uključeni u ovaj rat”, rekao je Szijjarto nakon susreta s kosovskom ministricom vanjskih poslova Donikom Gervallom. Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u subotu da će njegova zemlja podržati sve sankcije Europske unije protiv Rusije, obrativši se novinarima s ukrajinsko-mađarske granice. “Mađarska je jasno dala do znanja da podržava sve sankcije i da ne kani ništa blokirati. Sve o čemu se premijeri EU-a dogovore mi prihvaćamo i podupiremo”, kazao je Orban.”Vrijeme je da budemo ujedinjeni, ovo je rat”, rekao je mađarski premijer, dodavši da je najvažnije poduzeti mirovne napore.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
vijesti.hrt.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button