Ljepota i zdravlje

Grčki jogurt–ukusan obrok bogat proteinima

Grčki jogurt je jedna od onih namirnica koja proturječi izjavi “ako je ukusno znači da je loše”. Osim što je ukusan, grčki jogurt je pun proteina, a dobiva se posebnom metodom izvlačenja sirutke te ne sadrži dodatne šećere, sladila ili tvari za zgušnjavanje.

Grčki jogurt je u posljednje vrijeme totalni hit, čak i za one koji nisu bili veliki ljubitelji mliječnih proizvoda. Na tržištu danas možemo pronaći grčki jogurt bilo kojeg okusa s bilo kakvim dodacima i što je najbitnije – po pristupačnoj cijeni. 

Originalna receptura grčkog jogurta najčešće uključuje ovčje mlijeko, međutim zbog specifičnog mirisa ovčjeg mlijeka, najtraženiji jogurt je onaj spravljen od kravljeg mlijeka. Možemo reći kako je originalni grčki jogurt zdravlje smješteno u čaši. 

Kalorijska vrijednost 100 grama grčkog jogurta iznosi 58,8 kcal.

Grčki jogurt – nutritivna vrijednost

Grčki jogurt bogat je kalcijem, kalijemcinkom, proteinima, vitaminima B6 i B12. Kalcij je vrlo bitan sastojak za očuvanje zdravlja kostiju, stoga slobodno možemo reći kako je grčki jogurt idealan izbor za osobe oboljele od osteoporoze i drugih bolesti koje zahvaćaju kosti. 

Redovita tjelovježba u kombinaciji s proteinima i kalcijem pozitivno djeluje na metabolizam kosti. Pri Fakultetu primijenjenih zdravstvenih znanosti Sveučilišta Brock 2019. godine provedena je studija u kojoj se ispitivao učinak grčkog jogurta na zdravlje kostiju. U studiji je sudjelovalo 30 mlađih muškaraca. Na dan treninga su konzumirali tri, a kad nisu trenirali, konzumirali su dva grčka jogurta. 

Rezultati su pokazali kako grčki jogurt konzumiran za vrijeme visoko intenzivnog treninga pozitivno utječe na koštanu pregradnju tako da povećava formiranje kosti, a istovremeno slabi proces resorpcije. Smatra se kako grčki jogurt predstavlja idealnu namirnicu nakon treninga. 

U znanstvenom časopisu Frontiers in nutrition 2019. godina objavljen je članak u kojem su uspoređeni mlijeko, sirutka i grčki jogurt. Za mlijeko i sirutku poznati su učinci na povećanje snage i veličine mišića, kao i na poboljšanje građe tijela kod odraslih. Grčki jogurt sadrži slične nutrijente koji potiču rast mišića kao i mlijeko, ali je drugačiji kroz nekoliko pogleda: 

  • polutekuća je hrana, 
  • sadrži bakterijske kulture,
  • u jednoj porciji sadrživiše proteina od mlijeka. 

Dakle, općenita blagodat konzumacije grčkog jogurta je ta da se radi o namirnici bogatoj nutrijentima koja, ako se konzumira poslije treninga, pozitivno utječe na snagu, mišiće i građu tijela. 

Grčki jogurt se od običnog razlikuje gušćom teksturom koja podsjeća na kiselo mlijeko. Grčki jogurt sadrži i probiotičke kulture te manje laktoze od običnog jogurta. 

Udio proteina u grčkom jogurtu gotovo je duplo veći nego u običnom jogurtu. Sadrži manje vode, ima manji udio soli, bogatiji je kalcijem te ima manji udio šećera i ugljikohidrata nego obični jogurt.

No, da se ne biste zavarali – grčki jogurt sadrži znatno više masti nego obični. U trgovini uvijek odaberite nemasni grčki jogurt, a pogotovo ako ste na dijeti. 

Grčki jogurt – proteini

Proteini omogućuju organizmu da duže ostane sit te su vrlo značajni kod mršavljenjaGrčki jogurt ima između 15 do 20 grama proteina, dok obični jogurti imaju samo9. Tako možemo reći da je grčki jogurt fitness proizvod. Napravite smoothie s grčkim jogurtom i voćem za doručak i bit ćete siti do ručka. 

Grčki jogurt odlična je proteinska poslastica za vegetarijance kojima su proteini svakako dobrodošli s obzirom na to da ne jedu meso. Visok udio proteina pomaže i u mršavljenju, budući da zavarava glad te osigurava dugotrajan osjećaj sitosti. https://6b5821d3e987858b70462367f01cf19e.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Grčki jogurt – natrij

Grčki jogurt obično sadrži vrlo malo natrijašto će pomoći organizmu jer dijete koje sadrže namirnice s visokom koncentracijom natrija najčešće uzrokuju hipertenziju i mogu povećati rizik od razvoja bolesti srca.

Svakako se savjetujte s liječnikom ako ste na dijeti koja sadrži namirnice s niskom koncentracijom natrija.

grcki-jogurt

Grčki jogurt – ugljikohidrati

Osim što ima brojne vitamine i minerale, grčki jogurt je savršen i po tome što ima samo 5 do 8 grama ugljikohidrata po porciji dok obični jogurti imaju dvostruko ili čak trostruko više. 

Pri University of Leeds 2018. godine provedena je analiza svih vrsta jogurta prisutnih na tržištu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Za grčki jogurt dokazano je da sadrži puno manje ugljikohidrata (5.0 g/100 g) u odnosu na ostale jogurte koji su prisutni u supermarketima. 

Svestranost grčkog jogurta

Zbog svoje guste i kremaste teksture, grčki jogurt može zamijeniti masti koje dodajete jelu. Možete ga dodati umjesto krem sira, ulja, maslaca, kiselog vrhnja ili čak majoneze u salatama te time povećati koncentraciju proteina u omiljenim slasticama.

Grčki jogurt se savršeno uklapa u sva jela te dostojno mijenja sve one nezdrave namirnice koje ne želimo u svojoj prehrani.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button