Ljepota i zdravlje

Gordan Lauc: Veliki sam pobornik cijepljenja, no ovo više stvarno nema smisla

Nema nikakve sumnje da su cijepljenja starijih i rizičnih značajno smanjila smrtnost od COVID-19. Treća doza cjepiva također pomaže kod starijih i rizičnih, no priča tu staje.

“Obnavljanje cjepljenja” svakih nekoliko mjeseci nema nikakve imunološke logike. To onda nije cjepivo, već neki oblik lijeka koji održava visoku razinu određenih protutijela u cirkulaciji. Kakve će biti posljedice takvog eksperimenta na imunitet protiv ovog virusa ne zna nitko i bilo koga prisiljavati na taj eksperiment je izvan pameti.

Prisiljavati djecu, mlade i one koji su preboljeli COVID-19 na taj tip trajne terapije protivi se temeljnim etičkim postavkama medicine.

Ovo je na svom Facebook profilu napisao Gordan Lauc. Ova njegova objava je zbog onoga što se trenutno događa u SAD-u a to je rasprava kada je netko potpuno procijepljen (u tekstu ispod).

U Americi se svađaju kada je netko potpuno cijepljen. Onaj sa dvije ili onaj sa tri doze?

Gordan Lauc: Veliki sam pobornik cijepljenja, no ovo više stvarno nema smisla
www.crodex.net
Foto: Youtube snimka zaslona

Savezni zdravstveni čelnici raspravljaju o tome što predstavlja potpuno cijepljenje protiv Covid-19.

“Sada koristimo terminologiju ‘ažuriranje vaših cjepiva’, a ne ono što znači ‘potpun cijepljen'”, rekao je glavni medicinski savjetnik Bijele kuće Anthony S. Fauci tijekom predavanja Nacionalnog instituta za zdravlje u utorak. “U ovom trenutku, optimalna zaštita je s trećom injekcijom mRNA ili drugom injekcijom J&J.”

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti pozvali su u utorak da se treće injekcije Pfizer-BioNTech-ovog cjepiva Covid-19 daju u roku od pet mjeseci od početne serije s dvije injekcije, skraćujući vremenski okvir prije dopunskog cjepiva za mjesec dana. Očekuje se da će savjetodavno vijeće CDC-a preporučiti “boostere” za tinejdžere na sastanku u srijedu.

Rane studije su pokazale da “booster” cjepiva Pfizer Inc. osigurava 25 puta povećanje neutralizirajućih antitijela koja se bore protiv nove varijante, “booster” Moderne Inc. proizvodi 37 puta povećanje antitijela, a dvije doze Johnson & Johnson’ cjepiva je smanjilo hospitalizacije u Južnoj Africi za 85%.

Fauci i drugi zdravstveni čelnici kao i predsjednik Joe Biden mjesecima su inzistirali na važnosti cijepljenja kao i “booster” doza. No CDC-ova definicija potpunog cijepljenja ostala je dva tjedna nakon primarne doze ili doza. Ta je odluka potaknula pitanja na više press konferencija u Bijeloj kući o tome planira li agencija promijeniti definiciju potpuno cijepljenih.

“Pojedinci se smatraju potpuno cijepljenima protiv Covid-19 ako su primili svoju primarnu seriju. Ta se definicija ne mijenja”, rekla je direktorica CDC-a Rochelle Walensky na brifingu u Bijeloj kući u srijedu.

Savezna vlada ne planira mijenjati definiciju potpuno cijepljenih za smjernice putovanja, pravila Medicarea ili bilo koje druge savezne zahtjeve, rekao je koordinator odgovora na koronavirus u Bijeloj kući Jeff Zients tijekom istog brifinga.

Istodobno, CDC je ažurirao svoje smjernice o svemu ovome. kako bi uključio u jezik to kako ostati u tijeku s cjepivima, na temelju vrste cjepiva i dobne skupine.

“U skladu s načinom na koji je javno zdravstvo povijesno gledalo ili čak govorilo o tome kako preporučujemo cjepiva, sada preporučamo da pojedinci ostanu u tijeku s dodatnim dozama za koje imaju pravo”, rekao je Walensky.

Fauci, ravnatelj Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, rekao je u rujnu da misli da će tri doze Pfizer-BioNTech ili Moderninih mRNA cjepiva vjerojatno biti primarna serija. Iznio je svoje primjedbe o novoj terminologiji kao odgovor na pitanje hoće li SAD početi nuditi četvrte doze na način na koji Izrael radi.

“Moramo saznati koja je trajnost zaštite “trećeg metka” prije nego počnemo razmišljati o “četvrtom metku”, rekao je.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button