Svijet

EVO ZAŠTO RUSI NAPLAĆUJU PLIN SAMO U RUBLJAMA?

RUSKI predsjednik Vladimir Putin rekao je da će za isporuke plina “neprijateljskim zemljama”, kao što su članice Europske unije i SAD, primati samo rusku valutu.

Navedeno je komentirao prof. ekonomije Ivan Lovrinović čiju objavu donosimo u nastavku:

”Razlozi za to su jasni. Rusima je Zapad od ukupno 600 milijardi dolara deviznih rezervi blokirao 300. Iako Rusi imaju i 2300 tona zlata u rezervama, znaju da će se rezerve brže topiti i da ih to ugrožava. Dakle, uvoznici ruskoga plina koje su proglasili neprijateljima morat će plaćati plin u rubljama. To će obavljati na način da će eurima, dolarima, francima i drugim čvrstim valutama na deviznom tržištu kupovati rublje. Povećana potražnja za rubljama će u određenoj mjeri utjecati na jačanje rublje. Na ovaj način će Rusi osigurati priljev čvrstih valuta koje su im potrebne za financiranje uvoza i stabilizirati svoje devizne rezerve. Sada će rublja ući na tečajne liste u zemlje gdje nikada ranije nije bila prisutna.

Banke u Hrvatskoj na svojim tečajnim listama imaju 14 stranih valuta, ali rublje nije bilo. Od sada će vjerojatno biti jer se Hrvatska tretira neprijateljskom zemljom. Doduše, postoji u druga opcija, a ta je da se na drugim deviznim tržištima izvan Hrvatske, devizama koje posjeduju poduzeća i banke kupuju rublje i plaćaju plin. Potražnja za ruskim plinom ne može u EU brzo pasti, jer naprosto nema druge opcije. Ne može se preko noći izgraditi neki drugi plinovod ili angažirati stotine LNG terminala.

Ova strateška odluka Rusije je još u nečemu važna, a ta je da na ovaj način širi upotrebu rublje izvan Rusije po istom obrascu kako to sve do sada radi SAD. Ukoliko bi i Kina počela na sličan način širiti upotrebu juana, tada će međunarodni ekonomski i geopolitički odnosi ući u novu fazu. To bi silno ugrozio primat dolara kao svjetske valute, a to je najgore što se SAD-u može dogoditi jer je svjestan moći koju mu osigurava dolar kao najvažniji svjetski novac. Dakle, započe je još jedan rat – valutni.”

Izvor:FB/Ivan Lovrinović

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button