Svijet

Evo kako mediji plasiraju lažne vijesti i šire strah – u pitanju su djeca

Na podvale kojima se mediji služe morala intervenirati sama majka, koja je putem objave na Instagramu ispričala kako su stvari zapravo išle: “Covid nema veze, nema veze ništa od svega.

Nakon kontroverznog odobrenja za pedijatrijska cijepljenja protiv korone za djecu od 5 do 12 godina, stroj farmaceutske industrije ne želi postavljati dobne granice, piše talijanski portal Byo Blu 24, a prenosi portal ivijesti

Andrea Costa, podtajnik za zdravstvo u talijanskoj vladi, nedavno je najavio skoro odobrenje za cjepiva čak i za dobnu skupinu od 0 do 5 godina. Zeleno svjetlo regulatornih agencija trebalo bi, prema riječima podtajnika, stići u razdoblju od ožujka do travnja.

Je li u Venetu doista bilo pedijatrijske smrti od Covida?

U međuvremenu, čini nam se, kako bi se pokušalo uvjeriti stanovništvo koje je ionako skeptično prema cjepivima za mlađe od 12 godina, da se šire prilično alarmantne vijesti o navodnoj opasnosti koju ova bolest predstavlja za novorođenčad. Posljednjih dana bilo je dosta objava na tu temu, ali mnoge od njih ne odgovaraju stvarnosti činjenica.

Kronologija započinje tragičnom viješću koja dolazi iz Veneta, a prenosi je Il Mattino di Padova, naslov: “Covid sve više zaražuje i djecu i nažalost na Božić bio je prvi smrtni slučaj u Venetu”. Lokalne novine tako sugeriraju da je Covid bio jedini uzrok smrti djeteta, prenoseći izjavu Liviane Da Dalt, ravnateljice Odjela za zdravlje žena i djece sveučilišne bolnice u Padovi.

Međutim, ovo je lažna vijest, jer je dijete bolovalo od prethodnih bolesti uključujući tumor i Covid bi stoga bio doprinoseći uzrok smrti, a sigurno ne glavni, niti jedini.

Pojašnjenje koje je lokalne novine natjeralo na nespretan korak unatrag, uz stidljivu ispravku ne u članku, već u komentarima na Facebook stranici: “Informacije koje smo prikupili i još prikupljamo čine složenu zdravstvenu sliku, djevojčice koja je već bila bolesna.“.

Evo kako mediji plasiraju lažne vijesti i šire strah – u pitanju su djeca
www.crodex.net

Lažne vijesti o Covidu i djeci se nastavljaju

No, istu grešku napravio je i Il Resto del Carlino, u izdanju iz Padova, koji je tako naslovio vijesti: „Covid Padova, umrla trogodišnja djevojčica. Među prvim uzročnicima smrtnosti kod dojenčadi”. Da bi se potom samo u podnaslovu navela prisutnost tumora u kliničkoj slici djeteta.

Slična priča lažna vijest ista. U ovom slučaju riječ je o tromjesečnoj djevojčici koja je spašena nakon premještanja iz furlanske bolnice u pedijatrijsku bolnicu Bambin Gesù u Rimu, a prema pisanju nekoliko lokalnih novina djevojčica je bila pozitivna na Covid.

Podvala na koju je morala intervenirati sama majka, koja je putem objave na Instagramu ispričala kako su stvari zapravo išle: “Covid nema veze, nema veze ništa od svega  što sam barem mogla imenovati Kongenitalni hemangiom jetre koji je moja kći morala iz nekog razloga nositi unutra je paket koji sam i ja morala prihvatiti, zajedno s klauzulom koja se zove “strah”. Mislim da je spekulirati i zarađivati putem tiska i publikacija, kao što je to učinilo nekoliko uredništva, na hitnom zdravstvenom stanju, sramotno.”

 Istituto Superiore di Sanità demantira vijesti

Ovu ružnu naviku neprimjerenog korištenja Covida preuzeo je i TorinoTodaya, koji je prenio vijest o jednomjesečnom novorođenčetu hospitaliziranom na intenzivnoj njezi zbog Covida. I u ovom slučaju potrebno je pod povećalom pročitati članka kako bi se otkrilo da se kliničko stanje djeteta pogoršalo zbog “dolaska druge bakterije”.

A nepostojanje ove vijesti potvrđuju podaci Istituto Superiore di Sanità o smrtnosti dojenčadi od Covida. Od početka izvanrednog zdravstvenog stanja od Covida je u Italiji umrlo 10 djece u dobi od 0 do 5 godina, što je broj koji je ostao praktički nepromijenjen u svim najnovijim izvještajima od rujna do danas.

Evo kako mediji plasiraju lažne vijesti i šire strah – u pitanju su djeca
www.crodex.net

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button