Ljepota i zdravljeMagazin

Četiri dana rada u tjednu: test na Islandu koji je bio “ogroman uspjeh”

Island je između 2015. i 2019. testirao produktivnost i zdravlje radnika koji rade 4 dana u tjednu umjesto 5 dana. U istraživanju koje objavljuje BBC.

Radnici su bili jednako plaćeni kao i prije, tj. kao da rade pet dana u tjednu. Umjesto 40 sati, radili su 35 ili 36 sati tjedno. Ono što je najzanimljivije jest da je produktivnost ostala ista kao da rade 5 dana ili se čak povećala. Will Stronge, jedan od voditelja istraživanja je utvrdio da je kraći radni tjedan polučio “ogromni uspjeh”.

Istraživanje je pokrenulo gradsko vijeće Reykjavika, a vlada će vjerojatno krenuti ka postepenom uvođenju kraćeg radnog vremena, prvo u javnom sektoru.

Slična istraživanja su u tijeku u Španjolskoj i Novom Zelandu. Japan ozbiljno razmatra obvezu uvođenja tjedna u kojemu se radi četiri dana. Naime, brojni Japanci rade previše, a rezultat su psihički slomovi, samoubojstva, depresije i nedovoljno vremena i energije podizanje obitelji i djece. Naime, japansko stanovništvo naglo stari, a natalitet je jako nizak.

Why employers should consider a 4 day work week benefit | Employee Benefit  News
Američko istraživanje navodi da 67% zaposlenika preferira također četverodnevni radni tjedan, čak i uz 10-satno radno vrijeme naspram tek 21% ispitanih koji preferiraju današnji radni tjedan (5 dana- 8 sati)

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button