DomovinaVideo

Benčić se zalaže “za najbolje interese djece”, a sve činila da se ukine mjera roditelj odgojitelj!

U emisiji Otvoreno HRT-a sinoć se raspravljalo o situaciji posvajanja djece. Jedna od gošći bila je i Sandra Benčić, saborska zastupnica Možemo.

Benčić se sada aktivno zalaže za prava djece, ali i prava i zaštite građana, posebno roditelja posvojitelja. No, podsjetimo, Benčić je bila jedna od najvećih zagovornica ukidanja mjere roditelj odgojitelj ističuću da to „nisu prava, to je milost Božja jednog čovjeka.“

Ispred svega treba staviti interes djece

Benčić je kazala da je bila u kontaktu s nekoliko posvojitelja djece iz DR Konga, te da su brojne obiteljima na taj način posvajale djecu. Dodala je da mnoge obitelji sada prolaze kroz teško razdoblje zbog načina na koji se cijela situacija prezentira u medijima
„Trebamo ojačati sustav zaštite. Prije svega zbog najboljeg interesa djeteta i u drugom redu i naših građana koji jesu posvojitelji. Ali o tome kada govorimo, da govorimo tako da ne dovodimo u paniku, strah ili osjećaj gaženja dostojanstva one djece i onih posvojitelja koji u hrvatskoj već žive.

Dodala da je postignut konsenzus oko nekih pitanja i da se sve strane slažu da je potrebno ojačati sustav provjere dokumentacije koja dolazi iz trećih zemalja, posebno onih koje nisu potpisnice Haške konvencije. Kazala je da „su svi bili zgroženi“ činjenicom da neki sudovi nisu posebno provjeravali dokumentaciju.

„Ovdje se radi o djeci i našim građanima posvojiteljima. Sustav ih mora zaštiti i moramo imati jače mehanizme. Nevjerojatno je da u 30 godina niti jedan ministar socijalne skrbi nije našao za shodno da te nedostatke koje imamo predloži u obliku zakona Saboru“, ističe Benčić.

Zabrana posvajanja u DR Kongo

Osvrnula se na tvrdnju Marije Selak Raspudić da postoji zabrana posvajanja u DR Kongo ta istaknuvši zabrana nije apsolutna i da ima određene iznimke.

Benčić je kazala da su svi posvojitelji koji su prošli proces međudržavnog posvojenja i posvojili djecu iz Konga prošli kroz svoje centre za socijalnu skrb

„Morali su biti u registru posvojitelja jer je to uvjet za dobivanje uopće odluke o posvojenju u Kongu“, dodala je.

Vesna Vučemilović i Marija Selak Raspudić dodale su kako to nije slučaj s trenutno optuženim parovima iz Hrvatske koji su ilegalnim putem pokušali posvojiti djecu. No, Benčić je tvrdila da se dva para nalaze u registru.

„Biti u registru i u postupku nije isto“, odgovorila je Vučemilović.

Prebacuje krivnju na druge

Benčić je dodala da mora postojati jedan zajednički registar te prozvala Mostovog zastupnika Marina Miletića.

„Druga stvar kada govorimo o tome da je potrebno napraviti registar govorimo o tome da bi državna tijela imala informacije koje moraju imati. Međutim zahtjevi koje smo čuli od saborskih zastupnika, konkretno od Miletića, koji je za saborskom govornicom rekao da želi znati svako ime i prezime djeteta koje je posvojeno to je nedopustivo“, istaknula je.

Marija Selak odgovorila joj je da lopticu stalno pokušava prebaciti na nekog drugog.

„Vi ne možete preko usta prevaliti da imamo slona u sobi kojim se svi trebamo baviti, a to je problem trgovanja djecom. Ono čime biste se vi željeli baviti je da bacate drvlje i kamenje po drugima“, kazala je Selak Raspudić.

Mjera roditelj odgojitelj

Podsjetimo, Tomislav Tomašević prošle je godine htio ukinuti mjeru roditelj odgojitelj za što je imao podršku svojih kolega, među kojima je jedna od najglasnijih bila upravo Benčić.

“Rješenja, kao akt uprave, nikad nisu dobili. Tu ne može biti govora o retroaktivnosti. Milošću Božjom je to rađeno od strane Bandića. Odluka na temelju koje se daje pomoć, i to se svugdje zove pomoć, nigdje se ne zove pravo, i piše da se pomoć daje u skladu s demografskom politikom Grada Zagreba. Demografska politika Grada Zagreba promijenila se nakon lokalnih izbora prošle godine“, govorila je tada Benčić.

Pravna bitka za roditelje odgojitelje

Podsjetimo, pravna bitka za status roditelja odgojitelja u Zagrebu traje od kada je nova zagrebačka vlast na čelu s gradonačelnikom Tomaševićem (Možemo) odlučila de facto ukinuti ovu hvalevrijednu pronatalitetnu mjeru.

Iako je Visoki upravni sud svojom presudom obustavio odluku Grada o ukidanju mjere, gradska vlast ponovno je donijela odluke koje idu u tom smjeru.

Udruga U ime obitelji nastavila je početkom studenoga svoju borbu za roditelje odgojitelje.

“U ime obitelji očekuje od Visokog upravnog suda da donese brzu odluku kojom će zaštititi oko 5 500 obitelji koje koriste mjeru roditelj odgojitelj u Zagrebu te više od 20 000 djece, od toga više od 7 000, prema najnovijim podacima – vrtićke dobi – ili da donese privremenu mjeru kojom će spriječiti ovu protuzakonitu samovolju Tomaševića i ideološki rat koji vodi protiv obitelji i djece u glavnom gradu Hrvatske”, naglasila je dr. Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji početkom studenoga, kad je udruga predala podnesak Visokom upravnom sudu.

Iz udruge su tom prilikom objasnili kako sud nije omogućio svim strankama u postupku ravnopravno sudjelovanje.

Odvjetnik Karlo Novosel, voditelj pravnog tima udruge U ime obitelji naglasio je: “U ovom ponovljenom postupku očekuje se od Visokog upravnog suda RH poštivanje procesnih normi koje uređuju ovaj postupak, napose onih koje se odnose na dokazivanje iznesenih činjenica, a kako bi se otklonile svake sumnje u pristranost u postupanju te donošenje odluke u postupku u kojem će se u cijelosti omogućiti svakoj stranci koja u njemu sudjeluje ravnopravno sudjelovanje.”

“Bitno je ukazati”, nastavio je odvjetnik Novosel, “da u prvotno provedenom postupku udruzi U ime obitelji niti bilo kojem drugom sudioniku podnositelju obavijesti/zahtjeva nije dostavljeno na razmatranje i očitovanje Grada Zagreba na obavijesti/zahtjeve za ocjenu zakonitosti Izmjene Odluke o roditeljima odgojiteljima niti su dostavljena mišljenja znanstvenika konzultiranih od strane suda, a što je zakonom utvrđena obveza suda.”

Na Visokom upravnom sudu u Zagrebu donesena je nakon toga nova odluka o mjeri roditelj odgojitelj i podnesku udruge U ime obitelji. Sud je, naime, obustavio provođenje Tomaševićeve odluke za roditelje odgojitelje, a kojom bi ta skupina roditelja ponovno bila lišena svojih prava.

Izvor: narod.hr

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button