Svijet

Američko pospremanje Balkana

Ono što radi US administracija na Balkanu zadnjih godinu dana može se kratko jasno nazvati pospremanjem Putinovih žarišnih točaka.

Jednostavan je stav Zapadnih vlada da se Putinu ne smije dozvoliti izazivanje bilo kakve krize na području koje SAD smatra svojim, a koje su tu za Amerikancima ostale nakon njihovoh pohoda na Afganistan.

Bosna i Hercegovina

Netko će reći da su sami Amerikanci krivi za to, no Petritsch nije Amerikanac. Nije bio ni Ashdown. U tom procesu Hrvatima je vraćeno nešto od ustavnih prava koje im je vratio Ustavni sud, tek toliko da ne blokiraju imenovanja novih vlada. Drugi par koraka je odvojiti ih od Dodika.

U peglanju Balkana najgore je prošao Bakir Izetbegović. Pred Amerikancima potpisati jedno a potom to isto pljuvati značio je i kraj te stranke. Izbačena je iz svih ozbiljnijih kombinacija. Konaković je to znao. Kao i Radončić. Kao i Nikšić. Bakir je bio uvjeren da će ostati uz njega emotivno ih je nastavio ucjenjivati. No stvari su se promijenile.

Slika: Uspostavom novog saziva Vijeća ministara BiH, su odmah u prvi plan izišle ključne obveze koje stoje pred novom vlašću, ne samo državnom vladom nego koalicijom koja će morati pokazati je li u stanju provesti presude domaćih i međunarodnih sudova kako bi se provele izborne reforme (više) / Foto: arhiva

Obračun sa SDA

Obračun sa SDA tek počinje a prvi će nastradati oni kojima je zbog poštovanja prema Srebrenici bilo puno tog oprošteno. Recimo tužbe za Grabovicu, Dusinu, Trusinu. Kada mu sudišta u BIH pokupe pred nosom prvi obruč koji ga štiti – vojna hunta Armije BIH, Izetbeović će ostati posve sam.

Ako tome svemu pridodamo da je njegova FB stranica u zoru obilježvanja Dana Holokausta, objavila protuizraelski video, veličajući Palestince, koji su na sam dan Holokausta počinili terorističko djelo usred Jeruzalema, može se zaključiti da je SDA kao ideja zauvijek odbačena u BIH, objavljuje poskok.info.

Umiješanost u napad na WTC

Nikada više nitko u BIH neće koalirati s tom javno proglašenom pro-terorističkom strankom koja svoje terorističke prste nema samo nad Hrvatima u BIH nakon rata nego i nad Amerikancima. Direktno su sudjelovali u rušenju WTC-a slanjem Al Qaeda člana u sam vrh BH diplomacije u doba napada na WTC. On je koordinirao napad a među napadačima bila su i četvorica pripadnika El Mudžahida, točnije Armije BIH.

Sam Holbrooke  je kazao da nije bilo Daytona da bi se napad na WTC vjerojatno koordinirao iz Bosne. Prevario se. Koordinirao se i iz Bosne. To je bio razlog, naglog povlačenja Alije Izetbegovića s čela stranke. Htio je tim potezom smanjiti američki gnjev.

No i on se prevario kao i sin mu. Amerikanci nisu udarili na Sarajevo iz praktičnih razloga. Sve ove godine snimali su džihadističke organizacije u Sarajevu i pratili njihovu komunikaciju.

Doba glađenja kuće Izetbegović je završilo. I Bakir ima samo jedan izbor. Povući se i pobjeći. Ili samo pobjeći te pokušati voditi gerilske akcije izvana.

Kosovo

Drugo polje peglanja Balkana je Kosovo. Putinu se ne smije dati da tamo izazove novi rat Srba i Albanaca i potom se umiješa. Zato je Vučić doveden pred izbor – uzmi ili ostavi. A ako ostaviš čekat te kaos. S druge strane nudi mu se puno toga ako prihvati bolnu nagodbu, koja mu ipak jamči kakvo takvo očuvanje obraza.

Ukratko na karti ostaju dvije srpske države. Jedna je BIH druga je Srbija. A na Kosoovu će se formirati nekakav oblik srpske autonomije. Pri tome će jedna od dvije srpske države vrlo vjerojatno morati ući u NATO.

Hrvati u BiH

Bilo kako bilo Plenković se ne bi trebao više hvaliti uspjesima u diplomaciji. Sve što se događa u BIH i na Kosovu posljedica je rata Rusa i Ukrajinaca.

Hrvatima je bio namijenjen nestanak. Preživjeli su samo zbog US straha od Putina. Ne zato što su Amerima dali američkog i ljubuškog junaka Petra Hercega. Niti zato što su bili ključni Clintonovi saveznici u uspostavi mira u BIH.

Surova je pragma politike. I nažalost ona je jedina konstanta u politici. Svi koji se budu bunili protiv US planova za Balkan u ovoj priči će izvući deblji kraj. No ono što nas u cijeloj priči muči je sljedeće:

Hoće li ikada State Department istražiti koliko je novaca Murphey dobio od SDA prije nekih 10 godina da Cikotiću osigura pravni imunitet na Sudu za ratne zločine u BIH i da li taj imunitet još uvijek vrijedi. Jer poštovani g. Escobar, znate, nama su ljudi u Bugojnu pobijeni, i baš nas briga za vaše slagalice, objavljuje poskok.info.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
poskok.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button