Magazin

7 stvari koje Bog traži od kršćanskog muža

Za uspješan brak jednako su odgovorna oba supružnika. U Bibliji nalazimo puno toga što Bog traži od kršćanskog muža. 

1. Petrova 3, 7 kaže: “Tako i vi, muževi, obazrivo živite sa svojim ženama, kao sa slabijim spolom, te im iskazujte čast kao subaštinicima milosti Života da ne spriječite svojih molitava.” Ovaj stih nam govori što znači biti “dobar muž” i definira ga kao nekoga tko svojoj ženi iskazuje čast i oduševljen je njome. Zanimljivo, ovdje nema ništa o tome kakvu bi osobnost muž trebao imati, kakav posao bi trebao zadržati ili bilo koje druge specifičnosti.

Efežanima 5, 25 dodaje: “Muževi, ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio Crkvu te sebe predao za nju.”

Ljubav je ljubazna; muževi kada ste zadnji put učinili nešto za svoju ženu iz čiste ljubaznosti, a da ne dobijete nešto natrag? / Foto: pexels.com

Što Bog traži od svakog kršćanskog muža?

Čini se kao da je sve u ljubavi i služenju. Svaki bi se kršćanski muž trebao pokoriti svemu na što ga Božja Riječ poziva da bude i čini kao muž.

U nastavku donosimo 7 stvari koje Bog traži od svakog kršćanskog muža.

1. Nikada ne zagorčava život svojoj ženi

Kološanima 3, 19 kaže svim muževima: “Muževi, ljubite svoje žene i ne budite osorni prema njima!” Riječ “ljubite” znači kontinuirano djelovanje. Ne možete se grubo ponašati prema svojoj ženi kada ste umorni ili frustrirani jer ne dobivate ono što želite od života ili braka. Parafraza Pavlovog savjeta muževima bi bila: “uvijek volite, nikad ne budite grubi”.

2. Brine se za obitelj

1. Timoteju 5, 8 kaže: “Ako li se tko za svoje, a osobito za ukućane ne brine, odrekao se je vjere i gori je od nevjernika.” Oni muževi koji igraju igrice ili su stalno na kompjuteru/mobitelu kod kuće i očekuju da će žena poraditi sve poslove, brinuti se za djecu, nisu kršćanski muževi.

3. Odnosi se prema svojoj ženi s poštovanjem

Poštovanje znači da muž sluša, cijeni ženino mišljenje i ne ogovara je drugima. Poštovanje ne znači da se uvijek u svemu slaže s njom ili da uvijek radi ono što ona želi, ali trudi se iznaći pravo rješenje i stalo mu je do svega.

4. Koristi svoj jezik da ohrabruje, a ne da povrijedi

Mudre izreke 18, 21 kažu: “Smrt i život u vlasti su jeziku, a tko ga miluje, jede od ploda njegova.” Muževi su pozvani da svaku riječ pažljivo biraju. To se posebno odnosi na riječi kada ste umorni, ljuti, frustrirani, povrijeđeni ili razočarani.

5. Trudi se zadovoljiti svoju ženu

Muž neka vrši dužnost prema ženi, a tako i žena prema mužu. (1. Korinćanima 7, 3)

To znači da kada vodimo ljubav, njezino zadovoljstvo stavljamo u središte svakog iskustva i čuvamo dovoljno energije da bismo mogli stupiti u česte seksualne odnose sa ženom. Kršćanski muž želi ugoditi svojoj ženi.

6. Doživotno je predan svojoj ženi

Kada Isus govori o braku, jasno daje do znanja da je to sveti i trajni savez – sve dok bilo tko od supružnika ne umre.

“A ja vam kažem: tko otpusti svoju ženu – osim zbog bludništva – pa se oženi drugom, čini preljub.” (Matej 19, 9)

7. Voli svoju ženu

Biblijska ljubav nije sentimentalna ni emocionalna. Ona je skroz specifična. Pogledajte samo 1. Korinćanima 13, 4 i dalje.

  • Ljubav je strpljiva; muževi, jeste li strpljivi sa svojim ženama?
  • Ljubav je ljubazna; muževi kada ste zadnji put učinili nešto za svoju ženu iz čiste ljubaznosti, a da ne dobijete nešto natrag?
  • Ljubav nije ponosna; muževi, uzdižete li se nad svojim ženama?
  • Ljubav ne obeščašćuje druge; muževi, što govorite o svojim ženama kada niste s njima?
  • Ljubav nije sebična; muževi, jeste li više usredotočeni na ono što dobivate od braka nego na ono što dajete? …

Izvor: novizivot.net

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
www.novizivot.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button