Svijet

U 2022. godini na izmaku u svijetu je oteto, uhićeno ili ubijeno više od stotinu svećenika i redovnika, a nasilnom smrću umrlo je njih najmanje 17…

“Crkva u nevolji” tvrdi da je zabrinjavajuće stanje i u Nikaragvi, gdje režim progoni pripadnike Crkve. Teško je stanje katolika i u Kini…Prema navodima zaklade, za svećenike i redovnike najopasnija je Nigerija. Ondje je oteto 28 svećenika, trojica njih su ubijena a trojica su nestala…

U godini na izmaku u svijetu je oteto, uhićeno ili ubijeno više od stotinu svećenika i redovnika, a nasilnom smrću umrlo je njih najmanje 17, objavila je katolička zaklada “Crkva u nevolji” (Kirche in Not), navodi katholisch.de, prenosi braniteljski-portal.

Položaj Nigerije
Slika: Najopasnija je Nigerija: neovisnost od Ujedinjenog kraljevstva 1960.g.; površina cca 924.000 m2; glavni grad Abuja; stanovništvo cca 219 milijuna (2021.g.); Religija: Islam (53.5%). Kršćanstvo (45.9%)/ Foto: (wikipedija)

U Nigeriji su u 2022. godini ubijena četvorica svećenika, u Meksiku trojica, a u Demokratskoj Republici Kongo dvojica. Pet redovnica ubijeno je u Africi i Središnjoj Americi.

“Crkva u nevolji” izvijestila je i o 42 oteta svećenika, od kojih je 36 ponovno pušteno na slobodu. Prema navodima zaklade, za svećenike i redovnike najopasnija je Nigerija. Ondje je oteto 28 svećenika, trojica njih su ubijena a trojica su nestala.

U Kamerunu su oteta šestorica svećenika, a po jedan u Etiopiji, Maliju i na Filipinima. Vrlo je opasno stanje i na Haitiju. Tijekom godine zločinačke skupine ondje su otele petoricu svećenika, ali su ih u međuvremenu pustili.

U Nigeriji su i redovnice izvrgnute opasnostima, ondje ih je oteto šest, a otmice redovnica zabilježene su i u Burkini Faso i Kamerunu. Sve otete redovnice u međuvremenu su oslobođene.

Prema podacima “Crkve u nevolji”, tijekom godine najmanje 32 svećenika uhićena su tijekom vršenja službe. Najnoviji slučajevi zabilježeni su u dijelu Ukrajine koji je okupirala Rusija, gdje su uhićena četvorica svećenika Ukrajinske grkokatoličke Crkve. Dvojica njih u međuvremenu su puštena i “protjerana” na područje pod nadzorom ukrajinskih snaga, a druga dvojica još se nalaze u zatvoru i prijeti im optužnica za terorizam.

“Crkva u nevolji” tvrdi da je zabrinjavajuće stanje i u Nikaragvi, gdje režim progoni pripadnike Crkve. Teško je stanje katolika i u Kini. Zaklada ne raspolaže informacijama o tome koliko je u godini na izmaku ondje uhićeno katoličkih svećenika i biskupa, ali česti su slučajevi da vlasti privremeno uhićuju svećenike koji pripadaju u Kini ilegalnoj podzemnoj Crkvi kako bi ih prisilile da se priključe državnoj Crkvi. Kao primjer “Crkva u nevolji” navodi slučaj nestanka najmanje desetorice svećenika, članova pozemne Crkve u Baodingu jugozapadno od Pekinga.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
braniteljski-portal.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button