DomovinaPovijest

1. veljače 1993. – Boj za Kašić

Kašić je nekoliko dana bio poprištem borbi kakve se dotada nisu vodile tijekom Domovinskog rata

Nakon završetka operacije Gusar (Maslenica) i oslobađanja Maslenice te dijela zadarskog zaleđa uslijedile su ogorčene borbe za očuvanje oslobođenih područja. U tim borbama, osobito za selo Kašić, posebno su se istaknuli pripadnici 3. bojne 3. gardijske brigade, Kobre iz Slavonskoga Broda. Poslije prvotnih poraza pobunjeni su Srbi uspjeli prikupiti velike snage i angažirati ih na crti Novigrad-Kašić. Hrvatske postrojbe koje su sudjelovale u uspješnom prodoru bile su iscrpljene višednevnim borbama i trebalo ih je zamijeniti svježim postrojbama kako bi se očuvalo dostignuto. U očekivanju snažnog protuudara pobunjenih Srba ojačanih dobrovoljcima iz Srbije i Bosne odlučeno je da se na tom dijelu bojišnice rasporedi Taktička grupa 3. gardijske brigade pod zapovjedništvom pukovnika Mladena Kruljca.

Pripadnici Kobri iz Slavonije su prebačeni helikopterima i već su se drugi dan nakon dolaska, 1. veljače 1993., našli u žestokim borbama. Neprijatelj je krenuo u silovit protunapad s više od tisuću pješaka i 17 tenkova uz jaku topničku potporu. Vatra je najprije otvorena po području Novigrada kako bi se skrenula pozornost od glavnoga udara, te je postupno širena na područja Paljuva, a posebice Kašića. U jednom trenutku 11 tenkova prošlo je ispred položaja susjedne 113. brigade te je zašlo Kobrama za leđa. Bio je to uvod u krvavu 50-satnu dramu u kojoj su se smjenjivali udari, protuudari, borbe prsa u prsa te herojstva hrvatskih vojnika i zapovjednika koji su na koncu uspjeli zaustaviti višestruko brojnijeg neprijatelja. Samo prvog dana poginulo je 8 Kobri, a još 17 stradalo ih je na povratku s položaja. Borbe iste žestine nastavile su se i sljedećega dana kada se grupa Kobri na čelu s brigadirom Ivanom Obrovcem našla opkoljena na koti 212 u zaseoku Laketići.

Poslije 20 sati borbe deblokirao ih je pukovnik Kruljac povevši u borbu sve raspoloživo ljudstvo, pa čak i lakše ranjenike. Gubitci neprijatelja bili su strahoviti, a stradao je i Veljko Milanković, zapovjednik elitnih Vukova s Vučjaka. U ta dva dana Srbi su doživjeli težak poraz, pa je Martić iz Knina potjerao zloglasnog Željka Ražnjatovića-Arkana, koji nije obavio svoju zadaću.

O tome tko ga je porazio najbolje govori njegova poruka preko motorole: ” Tučemo ih celi dan, a ne beže! To su, bre, fanatici!”

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Crne Mambe

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button