Uncategorized

Znate li da su Hrvati u Daytonu izgubili čak 5% teritorija BiH?

Prije Daytonskog sporazuma, Srbi su kontrolirali oko 46% BiH (oko 23687 km²), Hrvati 26% (13082km²) i Bošnjaci 28% (14361).

U Daytonu, što se zaboravlja, najmaloborjniji i najugroženiji narod u BiH, Hrvati, dali su najviše teritorija drugima: čak 5% ukupnog teritorija BiH!

Tako je vraćeno Srbima 9% današnje RS, povlačeći se iz dijelova Unsko-sanske županije kao i općine Donji Vakuf, te velikih dijelova koje kontrolirao HVO oko Šipova i Mrkonjić grada. Maleno povećanje Posavske županije (Odžak i dijelovi općine Domaljevac) nisu promijenili činjenicu da su nakon daytonskog sporazuma Hrvati kontrolirali samo 21% BiH (10785km²), u usporedbi s 26% prije Daytonskog sporazuma.

Kao i da je Bosanska Posavina, gdje su Hrvati bili najznaznačajniji udio stanovništva, većim dijelom ostalo izvan hrvatskog nadzora.

Srbi su dobili veliki dio planinskog teritorija i to 4% teritorija BiH od Hrvata i malene iznose od Bošnjaka (dijelovi planine Ozren), ali su bili prisiljeni prepustiti Sarajevo (uz iznimku prigradskih naselja južno od grada) i neke bitne točke na istoku Bosne i Hercegovine. Sve u svemu, mijenjanjem kvalitete za kvantitet, srpski je postotak narastao do 49% (48% ako isključimo distrikt Brčko, 24526 km²) od 46%  prije Daytona. 

Bošnjaci dobili su najviše, gledajući veličinu teritorija i “kvalitetu” istog. Mirovni sporazum im je dao skoro cijelo Sarajevo, kao i neke bitne položaje u istočnoj Bosni i Hercegovini (npr. goraždanski koridor) dok su napustili tek nekoliko položaja na planini Ozren i u zapadnoj Bosni. Postotak teritorija pod kontrolom Bošnjaka se povećao od 28% prije Daytona do 30%, te su uvelike poboljšali kvalitetu dobivene zemlje.

Rezimirajmo: Hrvati su jedini izgubili velike dijelove teritorija, a Srbi i Bošnjaci ih u igri trostruke razmjene teritorija dobili!

Zauzvrat, Hrvati nisu na račun gubitka velikog dijela teritorija koji su vojno osvojili i na koji je stupila hrvatska čizma, nisu dobili nikakve urbane dijelove BiH, osim ako bi tu mogli uvrstiti Odžak. Sva mjesta hrvatske Bosanske Posavine, kao i dio Mostara ostali su izvan hrvatske kontrole, što znači da su Hrvati jedini narod koji nema barem jedan veliki grad u cijelosti pod svojom kontrolom.

Da je HVO i HV ušao u Banja Luku, tada bi to bila danas sasvim druga priča, te čak ni ustupci u Daytonu ne bi mogli biti toliko veliki na račun najmanjeg naroda u BiH.

Nažalost: Dayton definitivno s nijednog aspekta nije bio povoljan sporazum za Hrvate BiH.

Stanje prije i poslije Daytona

Blokadu Sarajeva prekinula je Hrvatska vojska; Četvrta splitska, Sedma gardijska iz Varaždina, 126. sinjska i četiri gardijske brigade HVO-a. Al’, ovo iz Hrvatske je bila udarna snaga i to Plenković vjerojatno ne zna nedavno je izjavio predsjednik Milanović što je naišlo na žestoke reakcije među bošnjačkim unitaristima .

Podsjećamo veliki dio zapadne Bosne koji su osvojile postrojbe HV-a i HVO-a a je u Daytonu ”razmijenjen” za područja koja su držali Srbi oko Sarajeva čime je praktički deblokirano Sarajevo. Sada vidimo kako su nam Bošnjaci ”zahvalili” za navedeno!

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button