Svijet

Znanstvenici dan uoči isključenja pozvali njemačku vladu da ne gasi nuklearke

“Zbog velike prijetnje koju promjena klime predstavlja za život na našoj planeti i zbog očite energetske krize u kojoj se Njemačka i Europa nalaze zbog prekida isporuka iz Rusije, apeliramo na njemačku vladu da preostale tri nuklearne elektrane ostavi u pogonu”, stoji u otvorenom pismu skupine znanstvenika upućenom njemačkom kancelaru Olafu Scholzu.

Samo dan prije planiranog isključenja posljednje tri nuklearne elektrane u Njemačkoj, skupina znanstvenika pozvala je njemačku vladu da odgodi isključivanje reaktora, prenosi geopolitika.news.

Video: ‘Koji postotak naše atmosfere čini CO2?’: Doug LaMalfa ruši cijeli panel s pitanjima o klimi ?!
Republikanski zastupnik u SAD, Doug LaMalfa ispitivao je svjedoke u Odboru za prijevoz Predstavničkog doma o Zakonu o ulaganju u infrastrukturu i zapošljavanju krajem prošlog mjeseca. Jer je na vidjelo izašla potpuna neupućenost članova Odbora o elementarnim činjenicama koje se uče u osnovnoj školi, te su na najobičnije pitanje odgovarali potpuno pogrešno.
Međutim to članove Odbora ipak ne sprječava da kroje sudbinu današnjeg načina života i određuju kako će narod (pre)živjeti…

Nobelovci protiv gašenja

U pismu, koje su između ostalog potpisali dobitnici Nobelove nagrade za fiziku Klaus von Klitzing i Stephen Chu, navodi se kako bi nuklearne elektrane trebalo zadržati zbog “očite prednosti po proces klimatskih promjena”. “Ove elektrane opskrbljuju 10 milijuna kućanstava u Njemačkoj električnom energijom, koja je dobivena na način koji ne ubrzava klimatske promjene. Time Njemačka godišnje uštedi 30 milijuna tona štetnog ugljikovog dioksida”, stoji u pismu koje je potpisalo dvadesetak znanstvenika.

Znanstvenici ukazuju na ostale zemlje u Europi, poput Francuske, Poljske ili Ujedinjenog Kraljevstva, koje su posljednjih godina odustale od isključivanja svojih nuklearnih elektrana.

Pod Zemljinoj atmosferom se razumijeva zrak (smjesa plinova koja okružuje Zemlju i sudjeluje u njezinoj vrtnji). Osnovni su sastojci zraka (volumni udio): dušik (78,08%), kisik (20,95%), argon (0,93%), te u promjenjivim količinama vodena para (0 do 4%) i ugljikov dioksid (0,03%), a u neznatnim količinama vodik, helij, ozon, metan, amonijak, ugljikov monoksid, kripton i ksenon / Wikiwand.

Preveliki rizici nuklearne energije

Njemačka vlada ranije je priopćila kako se posljednja tri reaktora nuklearnih elektrana u Njemačkoj u subotu isključuju s mreže opskrbe električnom energijom.

Prvotno je bilo planirano da posljednje tri nuklearne elektrane, Emsland, Isar 2 i Neckarwestheim 2, budu isključene krajem prošle godine, ali je njihov rad, zbog problema s opskrbom električnom energijom kao posljedice ruskog napada na Ukrajinu, bio produljen do sredine travnja.

“Izlazak iz sustava opskrbe električnom energijom iz nuklearnih elektrana čini našu zemlju sigurnijom jer su rizici koje sa sobom donose nuklearne elektrane nesavladivi”, rekla je ministrica zaštite okoliša Steffi Lemke (Zeleni).

“Crni dan za Njemačku”

Vođa parlamentarne oporbe, Friedrich Merz (Kršćansko-demokratska unija CDU) žestoko je kritizirao gašenje posljednjih njemačkih nuklearnih elektrana.

“Sutrašnja subota je crni dan za Njemačku”, rekao je Merz. On je rekao kako je “neshvatljivo” da Njemačka isključuje nuklearne elektrane koje su “najsigurnije na svijetu”. “Niti jedna druga zemlja na rat u Ukrajini i pogoršanje opskrbe energijom ne reagira kao Njemačka”, rekao je Merz i ukazao na 400 postojećih nuklearnih elektrana na svijetu i na 60 koje su u izgradnji, između ostalog i u Europi.

Većina protiv gašenja

Prema ispitivanju javnog mnijenja javnog servisa ARD, većina građana Njemačke se protivi isključivanju posljednjih nuklearnih elektrana. Pokazalo se da:

  • 59 posto ispitanih ovu političku odluku smatra pogrešnom, dok je
  • 34 posto smatra ispravnom.

Najviše protivnika isključivanja nuklearnih elektrana su simpatizeri CDU-a i populističke Alternative za Njemačku (AfD), dok je najviše zagovornika gašenje među biračima stranke Zeleni.

Odluku o izlasku Njemačke iz sustava opskrbe električnom energijom iz nuklearnih elektrana donijela je vlada bivše kancelarke Angele Merkel (CDU) nakon nuklearne katastrofe u japanskoj Fukušimi 2011.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
geopolitika.news

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button