Domovina

Zašto su novinari “prikrivali” uzroke smrti svoga kolege Mislava Bage?

“Ovih dana smo bili svjedoci neobične činjenice kako su novinari vješto zataškavali uzroke smrti svoga kolege, dizali ga, bez iznimke, u zvijezde, hvalili njegovu etičnost i profesionalnost.

Tu i tamo moglo se pročitati da je nahvaljeni novinar počinio samoubojstvo”, komentirao je dr. sc. Jure Zovko na svojoj Facebook stranici  izvješćivanje hrvatskih medija o uzrocima smrti novinara i urednika Mislava Bage.

“S obzirom da smo tu i tamo mogli pročitati ponešto što upućuje na drukčiju sliku o liku i djelu pokojnika, postavlja se pitanje jesu li hrvatski novinari, koji izigravaju moralne vertikale društva, zapravo najviše zaglibili u kaljuži institucionalnoga nemorala”.

Prikrivanja istine kod novinara u Hrvatskoj

“Načelo kojeg bi se dosljedno trebali pridržavati svi novinari glasi izvješćivati točno, nepristrano i u skladu s istinom. Parafrazirajući Heideggerov fenomenološki koncept istine, to bi značilo iznositi na vidjelo sve što je prikriveno i zataškano”.

“Ovih dana smo bili svjedoci neobične činjenice. Novinari su vješto zataškavali uzroke smrti svoga kolege. Dizali ga, bez iznimke, u zvijezde, hvalili njegovu etičnost i profesionalnost. Tu i tamo moglo se pročitati da je nahvaljeni novinar počinio samoubojstvo”, podsjeća dr. sc. Zovko navodeći i probleme s Baginom ovisnošću.

“Nitko se od nas ne želi naslađivati na tuđoj nesreći. Ali ipak budući da je riječ o javnoj osobi, javnost ima pravo saznati istinu. Heideggerovski rečeno, iznijeti na svjetlo dana što se prikriva i pokušava zataškati, što je uostalom zadaća istraživalačkog novinarstva, u koju se kolege kunu preklinju”.

“Drugo je pitanje može li nam blago preminuli poslužiti u životu kao moralna paradigma. Čovjek bi stekao dojam da je tako, pogleda li listu nazočnih uglednika i političkog života na pogrebu pokojnika.

S obzirom da smo tu i tamo mogli pročitati ponešto što upućuje na drukčiju sliku o liku i djelu pokojnika, postavlja se pitanje jesu li hrvatski novinari, koji izigravaju moralne vertikale društva, zapravo najviše zaglibili u kaljuži institucionalnoga nemorala”.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button