VideoZanimljivosti

(Video) Eksperiment s 5 majmuna je dokaz kako nametnuti određene uzorke ponašanja koji onda opstaju čak i kada nemaju nikakvog smisla

Poznati eksperiment s 5 majmuna, ljestvama i bananom (filmić) je vrlo upečatljiva demonstracija kako je lagano nametnuti određene uzorke ponašanja koji onda opstaju neovisno o tome imaju li još uvijek nekakvog smisla, ili uopće nemaju nikakvog smisla.

Nažalost jako puno stvari se u svijetu danas događa u skladu s tim modelom 5 majmuna. Primjerice samoizolacije kontakata zaraženih su dio klasične epidemiološke STRATEGIJE ELIMINACIJE i sprječavanja širenja nekog novog opasnog virusa. Mi smo odustali od strategije eliminacije virusa, cijepljeno je pola populacije odraslih, a bolest je preboljelo vjerojatno isto oko pola populacije. Nažalost 2-5% oporavljenih i 30-50% cijepljenih se mogu opet zaraziti i biti pozitivni na testu. Ovakve valove ćemo imati stalno, kao i kod svih drugih respiratornih virusa.

Dodatno usporavanje širenja virusa naprosto nema nikakve svrhe. Što time dobivamo? Da se netko zarazi tjedan dana kasnije nego što bi to bilo bez mjera? Ima li to ikakvog smisla? Predsjednik Milanović (čija supruga je profesorica epidemiologije) je to također prije nekoliko dana vrlo jasno rekao.

No mi ipak danas imamo više od 22,000 ljudi u kućnom pritvoru samoizolacije. Zašto? Iz istog razloga zašto ovih 5 majmuna premlate onoga koji se pokušao popeti uz ljestve: “Zato što je to nešto što se tako radi kod nas…”. Iz istog razloga moramo dezinficirati dvorane, djeca moraju nositi maske u školi, i sl…

A kako ovaj eksperiment izgleda na ljudima pogledajte u sljedećem video prilogu i saznajte koliko dugo treba ženi da počne ponavljati radnju koju izvode ostali (glumci) iako ne zna razlog zašto to rade?

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button