Magazin

Trogir, kameni dragulj središnje Dalmacije koji morate posjetiti

Svjetska baština pod zaštitom UNESCO-a predstavlja lokalitete jedinstvene vrijednosti i ljepote a sastoji se od Svjetske kulturne baštine i Svjetske prirodne baštine. Kako bi neki kulturni spomenik ili prirodna atrakcija bili uvršteni na popis, moraju proći strogi proces odabira koji ima više kriterija poput uvjeta da predstavljaju remek-djelo ljudskog kreativnog genija ili pak da su neusporediv prirodni fenomen izvanredne prirodne ljepote i estetske vrijednosti.

Ove je kriterije zadovoljilo nešto više od 900 lokaliteta diljem našeg planeta a Hrvatska se može pohvaliti sa čak deset kulturno-povijesnih i prirodnih ljepota upisanih u UNESCO-ov popis svjetske spomeničke baštine.Svi su čuli za stare gradske jezgre Splita i Dubrovnika, a samo dvadesetak kilometara od Splita nalazi se još jedno čudo stare rimske arhitekture. Cijla povijesna jezgra Trogira je 1997. godine uvrštena na popis svjetske baštine.

Staru jezgru Trogira osnovali su grčki kolonisti s otoka Visa u III. stoljeću prije nove ere. Na toj antičkoj jezgri leži povijesna jezgra Trogira, koji je najbolje sačuvan romaničko-gotički grad ne samo na Jadranu, već i u centralnoj Europi.

Trogirska srednjovjekovna jezgra, okružena zidinama, objedinjuje dobro sačuvan dvorac i kulu, te brojne građevine i palače iz romaničkog, gotičkog, renesansnog i baroknog perioda.

Najznačajnija građevina je trogirska katedrala s portalom zapadnih vratiju, remek-djelom majstora Radovana najznačajnijim primjerom romaničko-gotičke umjetnosti u Hrvatskoj.

Ono što je sigurno jest da će vas Trogir oduševiti već pri prvom posjetu. Njegova šarmantna atmosfera i prekrasni prizori starog grada „natjerat“ će vas da ga posjetite opet, bez obzira jeste li odsjeli u Trogiru, Splitu ili nekom drugom dalmatinskom mjestu.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button