Domovina

Trnjanski kresovi: Što bi njihov maršal rekao na vegansko/feministički/LGBT čušpajz sa začinom klimatskog ekstremizma?

Mreža antifašistkinja Zagreb i ove godine u svibnju održava u Zagrebu tzv. Trnjanske kresove. Riječ je o manifestaciji koja evocira tzv. oslobođenje Zagreba, dok kosti onih koje su partizani ulaskom u Zagreb u svibnju 1945. ‘oslobodili života’ leže pod ledinama i asfaltom hrvatske metropole i šire.

Ova manifestacija nekakav je ‘čušpajz’ feminizma, ekologije, veganstva, antikapitalizma, antikonzumerizma, trans/LGBT-izma…I sve to, po drugi put zaredom pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Gradske skupštine.

Nije da nas je briga što bi o ovakvom programu mislio Josip Broz Tito koji je stajao iza tog i takvog ‘oslobođenja Zagreba’ i narednih desetljeća iza komunističke diktature, no sumnjamo da bi se našao u veganskim radionicama, feminističkim i LGBTIQ pokličima i radikalno ekološkim parolama. piše Vlatka Polšak Palatinuš za narod.hr.

Doduše, Titu bi se sigurno svidjela totalitarna narav LGBTIQ, feminističkog, ekološkog narativa – u kojem argumenti nisu bitni, a sve koji misle drugačije  – treba poništiti iliti otkazati.

Udruga koja stoji iza Trnjanskih kresova, dio je mreže ljevičarskih nevladinih organizacija koje stoje iza gotovo svih feminističko/proabortivnih i kriptokomunističkih prosvjeda posljednjih godina, od tzv. Noćnog marša do podrške Mireli Čavajdi o čemu je portal Narod.hr više puta pisao.

S obzirom na to da je Mreža antifašistkinja Hrvatske ovih dana objavila program ovogodišnjih Trnjanskih kresova, zavirili smo što su priredili.

Tu je red veganske kuhinje, LGBTIQ-a, popravljanje bicikala i bubnjanje i neizostavni red migranata, feminizma i klime.

Na programu je šetnja zagrebačkim lokacijama gdje su tijekom Drugog svjetskog rata pripadnici NOB-a radili diverzije i sabotaže, pa imamo ‘Antifa kviz’, pa predavanje o ‘narodnom heroju’ Ivici Sabljaku kojeg je Tito proglasio herojem 1953…

Slijedi ležerniji sadržaj ponuda na ovoj manifestaciji. Kod savskog nasipa gdje se održavaju Trnjanski kresovi možete popravite besplatno bicikl, možete naučiti plesati Vogue, ples koji je kako kažu organizatori, ”proizašao iz ballroom scene afroameričke LGBTIQ+ zajednice u Harlemu u drugoj polovici 20. stoljeća. Nastao je oponašanjem manekenskih poza sa strogim linijama ruku, nogu i tijela”.

Mladi antifašisti mogu se prijaviti i na radionicu penjanja koju organizira Extinction Rebellion Zagreb ”samoorganizirana je neformalna inicijativa klimatskih aktivistkinja”, kažu.

Ako ne znate, to su klimatski ekstremisti koji po zapadnim zemljama leže po prometnicama u svojoj borbi da planet spase od čovjeka.

Pa imamo predavanje Zelene akcije o ekologiji i fosilnim gorivima, potom i radionicu prosvjednog bubnjanja.

Kako se Titova ljubav prema hrani, luksuzu, lijepim ženama, lovu, a poznato je da je diljem država bivše Jugoslavije imao na desetke lovišta, uklapa u ovaj narativ, ostaje na organizatorima da smisle.

Za to vrijeme mogu nabrojati i svu ‘ekološku’ tešku industriju bivše Jugoslavije i ekološke bombe (npr. tvornica glinice) s kojima se i 40 godina nakon maršalove smrti borimo.

A očekujemo da iz feminističkog ugla dokuče – je li Tito bio, da parafraziramo Jelenu Veljaču, bijeli heteroseksualni muškarac na poziciji moći. 

Uostalom, paljenjem drvenih kresova otpušta se CO2. Antifašistkinje bi za drugu godinu trebale razmisliti o ekološki prihvatljivijoj varijanti.

Izvor:narod.hr

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button