Kultura

Miro Gavran predložen za predsjednika MH

Poznati hrvatski književnik Miro Gavran kandidat je za predsjednika Matice hrvatske na Glavnoj izbornoj skupštini, koja će biti održana 6. studenog u kinu zagrebačkoga Studentskog centra.

Gavrana je za predsjednika MH predložilo šest ogranaka, a oko 150 članova MH potpisalo je popis kandidata na kojoj se uz Gavrana predloženi ugledni matičari za upravna tijela MH – Predsjedništvo, Glavni odbror, Nadzorni odbor i Časni sud. To je na sjednici Glavnog odbora protekloga tjedna izazvalo nemalo iznenađenje, kako predsjednika Stipe Botice, tako i glavnoga tajnika Zorislava Lukića.

miro gavran
Stipe Botica

Aktualni predsjednik Botica prije godinu i pol dana pismeno je obećao članovima Glavnog odbora da se više ne će kandidirati za predsjednika MH, što je vjerojatno bilo Gavranu jedan od motiva da prihvati kandidaturu za predsjednika MH. Na popis koji je Botica sastavio i predložio Glavnom odboru, prošloga tjedna , stavio je sebe na čelo, ne pričekavši prijedloge ogranaka i odjela MH, a da paradoks bude još veći, popis je predložen bez rasprave na Predsjedništvu. Takav postupak važećeg predsjednika ostavio je kod mnogih članova Glavnog odbora u najmanju ruku dojam nevjerodostojnosti. Osim samoga sebe, za predsjedništvo je predložio i Zorislava Lukića, ovoga puta za gospodarskoga tajnika. To se smatra neobičnim jer je kazneni postupak protiv njega u tijeku, a osim toga, prije dvije godine Časni sud predložio je da se Lukića isključi iz članstva MH, ali je Glavni odbor taj prijedlog preinačio u opomenu.

Botica je za glavnoga tajnika na pola radnog vremena predložio Željka Holjevca, ravnatelja Instituta “Ivo Pilar”. Mnogima, međutim, nije jasno kako bi vodio Maticu s trideset zaposlenika i pararelno Institut.

Oko 150 potpisnika, koji podržavaju Gavrana za predsjednika MH, predložilo je za glavnoga tajnika dubrovačkog gospodarstvenika Marija Dominikovića.

MIRO GAVRAN GOST 14. KNJIŽEVNOG SUSRETA NA BAŠTIONU - Pučko otvoreno  učilište Augustin Vivoda Buzet
Slika: Miro Gavran je hrvatski dramatičar, romanopisac, pripovjedač i pisac za mlade, član i suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Najizvođeniji je hrvatski dramski pisac. Djela su mu prevedena na 40 jezika. Njegove knjige su imale više od 250 izdanja u zemlji i inozemstvu (izvor Wiki). Na ovogodišnjim 27. Danima Josipa i Ivana Kozarca, koji su se održali u Vinkovcima, u subotu je mu dodijeljena nagrada za životno djelo.

Glavna izborna skupština prilika je izbor vjerodostojnoga vodstva Matice hrvatske, koje bi trebalo izvesti tu najstariju nacionalnu kuturnu udrugu iz učmalnosti, neprepoznatljivosti i podvojenosti, oznažiti njen rad i učiniti ga transparentnim, navlastito vratiti Matici hrvatskoj ugled koji je nekad uživala u hrvatskome društvu, vratiti povjerenje članstva, posebno mladih… Ili će pak sve ostati po starome? odgovor ćemo znati uskoro, 6. studenoga, objavljuje Hrvatski tjednik u svom tiskanom izdanju od 28.10.2021.g.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button