Magazin

TRI MAME ODGOVARAJU:ZAŠTO NISMO CIJEPILE SVOJU DJECU?

Dok zagovornici i protivnici cijepljenja u Hrvatskoj sve oštrije polemiziraju zašto je vakcinacija djece već od novorođenačke dobi nužna, ili pak opasna, ovisno o stavovima koje zastupaju, Klokanica donosi priče triju mama koje su odbile cijepiti svoju djecu i otkrile nam razloge zašto to ne žele učiniti

Premda velik broj liječnika javno upozorava kako bismo se u Hrvatskoj zbog sve većeg broja roditelja koji odbijaju cijepiti svoju djecu mogli suočiti s nekim davno iskorijenjenim bolestima poput difterije, zaušnjaka, hripavca ili pak tuberkuloze, broj necijepljene djece raste i njihovi roditelji sve glasnije upozoravaju na štetne posljedice cjepiva.

Dok zagovornici cijepljenja tvrde kako su zarazne bolesti u dječjoj dobi vrlo česte i mogu biti vrlo opasne te da su cjepiva najsigurnija obrana od zaraznih bolesti, protivnici vakcinacije smatraju kako su nuspojave tih istih cjepiva znatno opasnije od bolesti od kojih štite te da je velik broj cjepiva potpuno nepotreban u ranoj dječjoj dobi.

Klokanica vam donosi tri priče roditelja koji su odbili cijepiti svoju djecu i koji su nam iznijeli svoje razloge zašto su to odbili učiniti. Među njima je i Kristina Benić, mama četverogodišnje Lare i dvogodišnjeg Patrika, koja je uz supruga Marka postala jedina osoba u Hrvatskoj protiv koje je podnesena kaznena prijava jer nije cijepila svoje dvoje djece. Kristinina djeca su imala ozbiljne posljedice nakon cijepljenja i to je bio jedini razlog zašto ih više ne želi cijepiti.

Fizičke i psihičke posljedice

“Curica je bila uredno cijepljena do godine i pol dana i imala je psihičke probleme, poput noćnih strahova i slično, no to nismo isprva povezivali s cijepljenjem. Patrik je cijepljen dva puta. U rodilištu i s dva mjeseca starosti i oba puta je imao tremor, sumnjive konvulzije, podrhtavale su mu nogice i rukice. Suprug i ja smo počeli istraživati i zajednički smo donijeli odluku da ih više ne želimo cijepiti. Kako smo ih prestali cijepiti, tako su postupno prestale tegobe”, ispričala nam je Kristina.

Njihovu odluku pedijatrica je prihvatila s razumijevanjem jer je vidjela posljedice cjepiva kod Lare i Patrika, no morala ih je prijaviti sanitarnoj inspekciji. Obitelj Benić dobila je kaznu od 2.000 kuna, na koju su se žalili, a pred sucem za prekršaje iznijeli su svoju obranu i kazna im je smanjena na 500 kuna. I na takvu odluku su se žalili i žalbu trenutno rješava Visoki prekršajni sud.

No, osim prekršajnog postupka, protiv Kristine i Marka Benića pokrenut je i kazneni postupak.

“Centar za socijalnu skrb podnio je protiv nas kaznenu prijavu i mi smo bili jedini roditelji u Hrvatskoj koji nisu cijepili djecu i protiv kojih je dignuta kaznena prijava zbog povrede prava djeteta”, kaže Kristina. Nakon obavijesnog razgovora u policiji, tužiteljstvo je ipak odustalo od kaznenog progona jer je utvrđeno da Lari i Patriku nisu povrijeđena prava, niti su zanemareni jer nisu uredno cijepljeni.

“Donijeli smo odluku da više ne želimo cijepiti djecu jer smo vidjeli da im cijepljenje šteti. Njihovo zdravstveno stanje se znatno poboljšalo kada smo ih prestali cijepiti. Ja sam prije svega majka, a tek onda građanka ove države. Znam da je važeći zakon takav da je cijepljenje obavezno, ali ja moram štititi svoju djecu i tek onda poštivati zakon pa makar to značilo da moramo iseliti iz Hrvatske”, ispričala je Kristina.

‘Nitko nas ne upozorava na opasne nuspojave’

Za razliku od Kristine, Željka svoje dvoje djece, trogodišnjeg dječaka i jednomjesečnu djevojčicu, nije nikada cijepila niti to namjerava učiniti. Ova mama iznijela nam je svoje razloge zbog čega odbija cijepiti djecu, no nije htjela otkriti svoj puni identitet zbog, kako kaže, državnog aparata koji procesuira roditelje kao osobe koje potencijalno ugrožavaju dijete što je, smatra, apsolutno nepravedno i besmisleno.

“Odlučili smo da nećemo cijepiti djecu kada smo prvi puta posumnjali u dobrobit cjepiva jer nitko od liječničke struke ne želi preuzeti odgovornost za moguće nuspojave koje su i službeno navedene. Daljnjim informiranjem otkrili smo i drugu stranu cjepiva te se susreli s djecom koja su nakon cjepiva ostala oštećena za cijeli život. To je rizik koji mi kao roditelji nismo htjeli preuzeti”, kaže mama dvoje necijepljene djece. Smatra kako je ubrizgavanje neurotoksina u imunološki nerazvijeno djetetovo tijelo nelogičan i sulud potez.

“Nesporno je da sastav cjepiva nije bezopasan i ono ne znači da ćete biti zaštićeni od bolesti protiv kojih bi trebalo štititi. Nerijetko se događa i da dijete oboli baš od te bolesti protiv koje je cijepljeno. Cijepljena djeca u sebi nose živi, polumrtvi ili umrtvljeni virus bolesti i potencijalno su zarazni za ostale koji nisu stekli imunitet na tu bolest. Osim virusa, u cjepivima se nalaze neurotoksini, abortirane stanice fetusa, alergeni kao što je bjelanjak, formaldehid i mnoge druge tvari koje ne moraju odmah izazvati reakciju ili nuspojavu, ali mogu dugoročno uzrokovati mnoge autoimune bolesti. Nuspojave su navedene i mnogobrojne, česte, ali im se ne pridaje dovoljno važnosti. Nitko roditelje ne upozorava na njih, niti preuzima odgovornost, jer smo, ironično, dogovorni mi roditelji, a ne proizvođači tog sumnjivog koktela”, objašnjava Željka. Dodaje kako se roditeljima manipulira, a ono što ju osobito smeta jest što roditelji nemaju mogućnost izbora i zbog toga ih se kažnjava.

Svoje dijete, petomjesečnu djevojčicu, nije cijepila niti mama D. U. iz Splita koja je također željela ostati anonimna. Ona je, pak, zbog svog izbora da ne cijepi dijete, problema imala već u rodilištu, a odluku da ne cijepi svoju djevojčicu pojašnjava riječima:

“Nisam stručnjak, ali mi je majčinski osjećaj takav da svoje dijete ne želim cijepiti”, rekla nam je mama petomjesečne djevojčice. 

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button