Izbor uredništva

Olujić o slučaju Miše Broza: “On se odmah nakon smrti svoga oca 1980. godine ukrcao i tako ušao u posjed luksuzne vile u Samoboru koja je vlasništvo hrvatske države”

U jednom od najelitnijih dijelova Samobora nalazi se državna vila koju je nekada koristio Josip Broz Tito, a istu vilu već desetljećima neovlašteno koristi njegov sin Aleksandar Mišo Broz.

Luksuzna samoborska nekretnina je od travnja 1998. u državnom vlasništvu. Državno pravobraniteljstvo iz 2000. godine pozvalo je Mišu Broza da u roku od 30 dana preda državi sve nekretnine u Samoboru, ali on to nije učinio. Zanimljivo je da je već u srpnju 2001. godine vlada Ivice Račana baš te nekretnine dala na upravljanje predsjedniku. I tako je bilo sve do 2015. godine, kada su iz Ureda predsjednice nekretnine vraćene Uredu za upravljanje državnom imovinom koji je pripojen u Ministarstvo.

Dugogodišnje neovlašteno korištenje elitne vile u državnom vlasništvu za portal Direktno komentirao je ugledni odvjetnik Željko Olujić koji je istaknuo da su se činili razni trikovi kako bi Broz ostao u posjedu sporne vile.

Kako se Mišo Broz “ukrcao”u vilu

Kako se Mišo Broz "ukrcao"u vilu

“Aleksandar Mišo Broz, rodio se u Zagrebu u braku Josipa Broza Tita i Herte Haas“, rekao je Olujić i dodao kako je nakon rata u bivšem sustavu Broz imao “vrlo visoke dužnosti pri vrhu INA-e”.

“Posebno zanimljiva činjenica je što on odmah nakon smrti svoga oca 1980. godine nije naslijedio vilu, jer to nije bila imovina Josipa Broza, nego državna imovina na koju se on ‘ukrcao’ i tako ušao u posjed luksuzne vile u Samoboru koja je, ponavljam, vlasništvo hrvatske države. 

Od tada do danas, bez ikakvog najma rabi tu vilu. Vremenski gledano, tu se radi negdje oko približno 500 mjeseci, uz vrijednost najamnine od najmanje 1000 eura mjesečno, plus kamate i očigledno se radi o ogromnom iznosu”, rekao je naš sugovornik i dodao da o spomenutoj državnoj imovini skrbi nadležno Državno odvjetništvo.

Istaknuo je kako je posebno važno spomenuti činjenicu da su se “činili razni trikovi iz bivših struktura da Broz ostane u posjedu te vile”.

Spomenuo je i neke od “trikova”.

“To je vidljivo iz činjenice da je 2000. godine kada je došlo do promjene vlasti i na vlast došaoIvicaRačan koji je tada bio predsjednik vlade RH, tu nekretninu ‘razvlastio’ i dao je u nadležnost predsjednika RH, a tada je to bio Stipe Mesić. Sve su to trikovi koji su napravljeni kako bi Mišo Broz ostao u posjedu spomenute nekretnine.

“Za taj predmet bilo je nadležno Državno odvjetništvo u Velikoj Gorici i ono je pokrenulo parnicu protiv Miše Broza tražeći ne samo da preda u posjed nekretninu, nego i da plati najamninu za korištenje. Nemam informaciju kada točno je ta tužba podnijeta, ali je činjenica da ne možete potraživati najamninu za cijelo vrijeme koje ste uživali tu nekretninu, nego samo pet godina unazad otkako ste podnijeli tužbu.

Ono što je indikativno je da se tu radi o čovjeku koji je sin Josipa Broza Tita koji je učinio veliko zlo pa eto i s državom imovinom se raspolaže na jedan bezočan i pljačkaški način”, rekao je Olujić.

Naglasio je kako želi istaknuti osobu koja je prva pokrenula to pitanje.

“Bivši ministar za državno vlasništvo Goran Marić naredio je da se država oko ovog slučaja mora angažirati. Također, između ostalog, kao ministar je rekao da zna kako su se u Beču ilegalno razmjenjivali kovčezi sa stotinama  milijuna eura. On je to rekao čak i na televiziji u svojstvu ministra. Marić je doktor ekonomskih znanosti i njemu je  itekako poznato kako i na koji način se radi s nekretninama.

Na vrhuncu te balade, između ostalog i povrata vile u Samoboru, činjenica je da je Marić na televiziji izjavio i: ‘Žalim, ali bojim se za svoju obitelj i podnosim ostavku’.  Možemo vidjeti koliko je to indikativno i upućuje na određene strukture koje su vrlo jake u hrvatskoj državi u zaštiti svojih, ne više ideologije, nego materijalnih interesa koje skrbe i pljačkaju od države.

Sigurno je da je hrvatska država u ovih 40 godina koliko Mišo Broz uživa izgubila jako puno, ne samo zbog toga što nije bila u posjedu spomenute vile, nego i zbog toga što ta vila nije bila ekonomski korištena na način da se to korištenje državi i plati zajedno s kamatama i svim troškovima”, zaključio je Olujić za Direktno.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
direktno

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button