Zanimljivosti

PISMO JEDNOG UGOSTITELJA

Ivan Lovrinović je na svom Facebook profilu objavio pismo koje je dobio od jednog ugostitelja. Objavu prenosimo u nastavku:

”Molim Vas da Vi kao ekonomista pojasnite situaciju u turizmu sa otvorenim dućanima u prvom redu do mora u turističkim mjestima kao što: Lidl, Spar, Kaufland, Plodine, Tomy. Konzum i drugi. Utjecaj tih hipermarketa na bruto prihod od turizma i njihovo radno vrijeme koje uništava kompletno ugostiteljstvo.

PRIMJER 1 .Jedno pečeno pile košta cca 30 kn, dvije pive ,16 kn, .3 rajčice 5 kn, četvrtina kruha 2 kn što skupa iznosi 53 kune. Država od toga putem PDV-a dobije oko 13 kuna. Da je taj isti gost to isto konzumirao u restoranu platio bi 250 kn, a iznos PDV-a bio bi veći od kompletnog računa u hipermarketu. Dakle, hipermarketi uništavaju i ugostitelje i državni proračun. Moj prijedlog: ograničiti radno vrijeme marketa do max 18 sati i nedjelja zatvorena. Što biste Vi predložili?”

Moj odgovor: Predložio bih isto kao i Vi, jer su to turistički osviještene zemlje davno regulirale na način da svako može raditi a ne da marketi uništavaju ugostitelje i tako smanjuju prihode proračuna. Pored toga, postojeće stanje potiče jeftini turizam i povećava zagađenje okoliša koje je sve veći trošak o kojem skoro nitko ne govori. Hipermarketi strahovito potiču uvoz i tako se kroz naš turizam prodaje dominantno strana roba. Uz sve to HNB precijenjenim tečajem kune zadaje još dodatni udarac jer ruši konkurentnost i smanjuje prihode svima koji od toga žive. Od postojećeg modela turizma svi imaju više koristi od nas u Hrvatskoj.

Sve je okrenuto naopako i PH se čvrsto i aktivno zalaže za promjenu politike u turizmu. navodi Lovrinović .

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button