Domovina

Trbonjača poručuje: Ako se ove COVID brojke nastave, u sljedećim danima i mjesecima ne očekuje nas ništa dobro

Trbonjača tvrdi da COVID još uvijek živi među nama i da, nažalost, još uvijek ubija ljude. O tome najbolje govore brojke umrlih u proteklih 10 dana u Hrvatskoj.

A brojke nikada ne lažu, one su egzaktne i u ovom slučaju daju poražavajuću informaciju.

Tako je tijekom lipnja ove godine, dakle u 30 dana tog mjeseca, od COVID-a ili s njime u RH umrlo 75 osoba. Kod njih je ova zarazna bolest izazvala tešku, smrtonosnu kliničku sliku.

I DALJE SE UMIRE

Foto: Pixabay

A da od gorega uvijek ima gore. To su pokazale brojke umrlih u srpnju ove godine.

Do sada su u srpnju ove godine od COVID-a ili s njim u RH preminule 123 osobe. Odnosno u 21 dan je u prosjeku od COVID-a umiralo gotovo šest osoba. U posljednjih 10 dana, počevši od 11. srpnja do jučer, od COVID-a ili s COVID-om u RH umrla 81 osoba.

Zašto su brojke umrlih porasle i zašto su brojke oboljelih ponovno porasle (jučer 1793) za Slobodnu Dalmaciju govori  Zlatko Trobonjača, imunolog sa Sveučilišta u Rijeci.

Brojke umrlih, nažalost, takve su kakve jesu iz jednostavnog razloga što su i brojke novooboljelih u velikom porastu. A kada imate velik broj oboljelih, tada je i brojka umrlih puno veća, odnosno raste. Od soja omikron, odnosno njegovih podvarijanata BA.4 i BA.5, koje se jako brzo šire, među ostalim, obolijevaju stariji ljudi, kronični bolesnici, oni koji imaju neko akutno oboljenje, onkološki bolesnici.

Ali obolijevaju i oni koji su se cijepili dvjema dozama ili “boosterirali”.

Svi oni mogu “uhvatiti” omikron, i to podvarijantu BA.5 koja je kod nas prisutna. Ta podvarijanta dobro zaobilazi stečeni imunitet preboljenjem kao i cijepljenjem i lako ju je dobiti – kazuje Trobonjača.

Što je zaražena osoba slabijeg zdravstvenog stanja, to je izvjesnije da će loše završiti ako “uhvati” omikron.

– Recimo, osoba koja ima zatajenje pluća, bubrega, jetre ili neko srčano, onkološko oboljenje i u takvom se stanju zarazi COVID-om, “ne piše joj se dobro”. Ako je uz to još starije životne dobi, opasnost je još i veća. Mnogi će reći za neku stariju osobu “ionako bi umrla, ima 85 godina života”. Ali, nitko tada ne vodi računa o tome da je takva “stara” osoba mogla još poživjeti. Nitko ne zna koliko, da kojim slučajem nije oboljela od COVID-a.

Zamislite da ste nekom stogodišnjaku, prije 15 godina, rekli “ionako će umrijeti, ima 85 godina”. A eto on je poživio do stote. Svaki život je vrijedan pažnje i borbe i zbog toga bismo se svi, a posebno rizične skupine ljudi, trebali čuvati od COVID-a – kaže dr. Trobonjača.

OPASNE BROJKE

Prošle, 2021. godine u ovo doba godine imali smo odlične brojke, puno manje nego ove danas.

– Brojke su nam bile minorne u odnosu na ove danas i imali smo mirno ljeto. Sada, s obzirom na brzinu širenja omikrona, imamo golemi “bazen” ljudi koji se mogu inficirati i s ovim brojkama vraćamo epidemiju na početak – govori Trobonjača.

Ako se ovakve brojke nastave, u sljedećim danima i mjesecima ne očekuje nas ništa dobro.

– S obzirom na to da brojka umrlih kasni za brojkom novooboljelih u pravilu od tri do pet tjedana, jasno je da ćemo umrle koji su se sada inficirali imati za otprilike mjesec dana – zaključio Zlatko Trobonjača.

Mnogi su govorili kako će COVID postati bolest slična gripi i kako ćemo s njime moći živjeti manje-više isto kao s gripom. Međutim, to vrijeme očigledno još nije došlo. COVID brojke umrlih samo u srpnju ove godine približno su iste brojci umrlih od gripe, u cijeloj sezoni gripe 2019. godine. Dakle u šest mjeseci gripe, kada još nitko nije ni znao za COVID.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
slobodnadalmacija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button