VideoZanimljivosti

Stopama Ursule von der Leyen: Traže zabranu pjesme “Do they know it’s Christmas?”

Hoće li i pjesma “Do they know it’s Christmas time?”, koju su 1984. napisali Bob Geldof i Midge Ure, te se otada svakog prosinca vrti na radio postajama, pasti kao žrtva političke korektnosti?

Naime, ovih dana traži se zabrana ove pjesme jer je rasistička, tvrde njeni kritičari, piše narod hr.

Popularni glazbenici

Ova je pjesma napisana pred Božić 1984. za Band Aid. Zarada od izvedbe pjesme bila je namjenjena gladnima u Etiopiji. U Band Aidu pjevali su tada vrlo popularni glazbenici: Phil Collins, Bob Geldof, David Bowie, Boy George i George Michael, te pripadnici sastava Spandau Ballet, Duran Duran, Bananarama, U2, Kool & The Gang, Big Country i drugi.

Humanitarni singl za Božić je dospio na vrh glazbenih ljestvica, no poruka pjesme naišla je na kritike čak i u to vrijeme, a neki ljudi kažu kako ne mogu vjerovati da se i danas svira.

Kako prenosi LadBible, spisateljica i aktivistica Saira Rao tweetala je ovih dana:

“Ovog Božića u Africi neće biti snijega. Najveći dar koji će dobiti ove godine je život. Gdje nikad ništa ne raste. Nema kiše niti rijeke teku. Znaju li da je vrijeme Božića? To su stihovi pjesme ‘Feed the World’. Molim radio stanice da prestanu puštati ovu rasističku pjesmu.”

Dr. Asher Larmie slaže se s njom u svom tweetu: “‘Feed the world’ je izrazito rasistička pjesma koju treba zabraniti na radiju. Eto. Rekao sam to.”

Dr. Larmie se potom osvrće na stihove pjesme “nema kiše ni rijeke ne teku” – Šališ se? Posjedujete li kartu? U Africi postoji sedam glavnih rijeka. Nikad ništa ne raste? Gledajte dokumentarce o divljim životinjama. Ni u Engleskoj neće biti snijega. I siguran sam da će vam puno afričke djece reći da će za poklon dobiti PlayStation 5.”

I autor je kritičan

Stopama Ursule von der Leyen: Traže zabranu pjesme Do they know it is Christmas?
www.crodex.net

“Zato što Afrika nije kontinent pun koliba od blata i izgladnjele djece. Dovoljno je loša već sama činjenica da je skupina bijelaca napisala pjesmu sa stihovima poput ‘Molite se za druge’, ‘Dajte malo pomoći bespomoćnima’ i ‘Nahranite svijet’. Zar tu pjesmu moramo slušati sve ove godine?” – žali se dr. Larmie.

Čak ni sam Geldof nije obožavatelj pjesme.

Govoreći za australski Daily Telegraph 2010. godine, rekao je: “Ja sam odgovoran za dvije najgore pjesme u povijesti. Jedna je “Do they know it’s Christmas time?”, a druga je “We Are The World”. Sada ih moram slušati svaki Božić kad odem u trgovinu.”

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button