Zanimljivosti

Hitlerov sat prodan za milijun dolara!

Sat za kojeg se smatra da je pripadao nacističkom lideru Adolfu Hitleru prodan je na aukciji u Sjedinjenim Američkim Državama za 1,1 milijun dolara.

Ovaj sat proizveo je proizvođač Huber, a na njemu se nalazi svastika i Hitlerovi incijali. Židovski lideri osudili su aukciju koja je organizirala aukcijska kuća Alexander Historical Auction u Marylandu.

Ali su oni odbacili optužbe rekavši kako je cilj da se sačuva povijest. U katalogu se navodi da je sat Hitleru darovan najvjerojatnije kao rođendanski poklon 1933. godine. Kao suvenir su ga zaplijenili francuski vojnici koji su zauzeli Hitlerovu planinsku vikendicu u Berghofu 30. svibnja 1945. godine. Na aukciji su prodavani i haljina koja je pripadala Hitlerovoj ljubavnici Evi Braun, fotografije nacističkih lidera sa potpisima, te zvijezda koju su Židovi morali nositi na odjeći u vrijeme holokausta.

U dokumentima koje je aukcijska kuća pripremila navodi se da je nemoguće dokazati je li Hitler nosio ovaj sat. Ali stručnjaci su zaključili da postoji apsolutna mogućnost da je pripadao Hitleru. Ipak, aukcijska kuća nije postigla planiranu cijenu od dva do četiri milijuna dolara za koliko je procijenila da bi sat mogao biti prodan.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button