ZanimljivostiPovijest

Dirljiva priča o Nijemcu koji je odbio salutirati Hitleru

Usvojen od strane Nacističke stranke tijekom 1930-ih godina, Hitlerov zloglasni pozdrav “sieg heil” postao je obavezan za sve njemačke građane kao znak demonstracije odanosti Führeru, i njegovoj naciji.

Među tisućama okupljenih nacista na mitingu u Hamburgu 13. lipnja 1936. godine, jedan čovjek odbio je salutirati nacističkim pozdravom. August Landmesser znao je da time krši zakon i potpisuje smrtnu presudu.

August Landmesser, Nijemac koji je jedini odbio podići desnu ruku i salutirati Hitleru na velikoj paradi 1936. godine bio je odan Nacističkoj stranci. Pristupio joj je 1931. godine i počeo raditi te napredovati unutar stranke.

Ipak, dvije godine kasnije zaljubio se u Irmu Eckler, Židovkinju, koju je 1935. godine zaprosio. Nakon što je otkriveno da je zaručen za Židovku, izbačen je iz stranke, a njihovo vjenčanje je zabranjeno. U listopadu 1935. godine dobili su prvu kćer, Ingrid. Nakon toga, Landmesser ja tijekom parade odbio salutirati Hitleru, te je ostao stajati prekriženih ruku.

Nakon toga, Landmesser je priveden, ali ubrzo i oslobođen zbog nedostatka dokaza da je “osramotio naciju”. Naređeno mu je da prekine vezu s Eckler, što je on odbio te je ponovno uhićen i poslan na odsluživanje trogodišnje kazne u koncentracijski kamp. Nikada više nije vidio ljubav svog života.

Policija je također uhitila i Eckler, koja je bila trudna s drugom djevojčicom. Rodila je u zatvoru, nakon čega je poslana u koncentracijski logor, gdje je ubijena 1942. godine, zajedno s još 14.000 ljudi. Irma je posljednje pismo iz logora poslala 1942. godine.

Kada je August izašao na slobodu, u februaru 1944. mobiliziran je u kazneni vod, 999. laki afrički bataljon, gdje je nestao u akciji i smatra se poginulim.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button