Magazin

Što se više trudite usrećiti dijete, ono vam je manje zahvalno: Roditelji, evo u čemu griješite!

Djeca danas ne znaju cijeniti što njihovi roditelji rade za njih.

Pitate se zašto je ovako, možda zvuči okrutno, ali je istina i realnost. Svi smo danas svjedoci roditelji koji previše štite svoju djecu te su u mnogo čemu povlašteni, što ranije nije bio slučaj.

Djeca danas ne znaju cijeniti što njihovi roditelji rade za njih, a često su isfrustrirana i apatična. Prije se nisu pitala djeca što žele raditi, jesti, kamo ići, već se sve radilo zajedno u krugu obitelji, odnosno kako majka i otac isplaniraju vikend, odmor i sl. Dijete je na taj način slijedilo njih i njihove želje na temelju kojih su oni htjeli podučiti i usmjeriti svoje dijete.

Današnjoj djeci se puno toga nudi na točni i onda se događa primjena one poslovice “Daš jedan prst, on hoće cijelu ruku”. Djeca se prije svega trebaju naučiti zahvalnosti, zahvalnosti onoga što im njihovi roditelji mogu pružiti ovisno o njihovim mogućnostima. Danas dosta roditelja odvaja novac i vrijeme za kvalitetno druženje s djecom, ali dosta njih osjeti da djeca ne znaju to cijeniti.

Možda je vrijeme da:

  • prestanete toliko težiti usrećiti svoje dijete raznim stvarima ili pitanjima što ono želi;
  • prestanite planirati događaje za njih, i
  • nemojte ih pokušati naučiti zahvalnosti jer u tome nećete uspjeti, ipak su u pitanju mala djeca;
  • pustite ih, neka se vremenom opuste bez svih vaših animacija i želja da ih usrećite.
  • povežite se s vašim djetetom, tako što ćete čitati zajedno, šetati psa koje ono voli, slagati slagalicu, plesati uz glazbu, dopustite mu da vam pomaže u kuhinji;
  • slušajte svoje dijete i njegove priče bez komentara, bliskost i kontakt očima šalje snažnu poruku djetetu da vam je važno.

Ovo može potrajati neko vrijeme, ali morate biti strpljivi dok ne pronađete zajednički jezik komunikacije u kojem ćete biti zadovoljni i vi i dijete.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
novizivot.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button