Svijet

Višnja Starešina: Bivši američki predsjednik Donald Trump ponovo je postao globalna vijest

Bivši američki predsjednik Donald Trump ponovo je postao globalna vijest. No ovaj put glavna uloga istinski ne pripada njemu.

Za nju se izborio državni odvjetnik njujorškog okruga Manhatten, Alvin Bragg, koji je odlučio revitalizirati stari navodno korupcijski slučaj protiv Trumpa i pretvoriti ga u proširenu istragu i optužnicu, piše Višnja Starešina u kolumni za Slobodnu Dalmaciju

Optužnica je višestruki presedan: optuženik je bivši američki predsjednik, mogući ponovni predsjednički kandidat Trump optužen je upravo uoči početka predizborne kampanje za sljedeće predsjedničke izbore, a optužnica počiva na pravno dubioznim temeljima, dok je sadržajna karikatura.

U središtu optužnice je navodno korupcijski novac kojeg je bivši predsjednik u vrijeme svoje prve izborne kampanje 2016. navodno isplatio dvjema damama za odrasle (valjda se to danas tako zove), da bi šutjele o njihovim seksualnim susretima iz razdoblja dok je još bio samo njujorški biznismen i zvijezda realitija.

GURANJE POD TEPIH

Bivšoj glumici za odrasle (nekad se to zvalo porno-glumica) Stormy Daniels, Trump je u zamjenu za šutnju navodno preko svog tadašnjeg odvjetnika isplatio 130.000 dolara, svojeg novca.

U obnovljenoj optužnici državni odvjetnik Bragg je Stormy pridodao i bivšu Playboyevu model-djevojku Karen McDougal. Njoj je navodno Trump u zamjenu za šutnju isplatio 150.000 dolara (svojeg novca) i to preko izdavača američkog tabloida National Enquirer.

Karen je dosad šutjela. Ali sad je spremna ispričati baš sve o svojim navodnim seksualnim dogodovštinama s Donaldom Trumpom iz razdoblja 2006.-2007.

Kontekst te bizarne optužnice također je vrlo važan za razumijevanje cijelog slučaja. Državni odvjetnik Alvin Bragg otvoreni je simpatizer Demokratske stranke, kao i većina državnog odvjetništva u New Yorku, jednoj od političkih utvrda Demokrata.

Ako njujorško državno odvjetništvo baš toliko zanimaju grijesi bivših predsjednika, imali su prilično “vidljivog” bivšeg predsjednika Billa Clitona u mega slučaju protiv Jefreya Epsteina, zbog organiziranog podvođenja i prostitucije maloljetnica. Međutim, njihovi su radari propustili registrirati Clintonovo moguće sudjelovanje u organiziranoj prostituciji maloljetnica.

Na široj državnoj razini, državna odvjetništva imaju vrlo prijateljske kriterije u istragama navodnih poreznih utaja Huntera Bidena, sina aktualnog američkog predsjednika i njegovih poslova s Ukrajinom i Kinom.

Zapravo guraju ih pod tepih. A s toliko žara nastoje dokazati da se Donald Trump kazneno ogriješio o pravila izborne kampanje jer je navodno (svojim novcem) platio dvjema damama za odrasle da javno ne prepričavaju njihove navodne privatne odnose, a u korist njegovih političkih protivnika u kampanji.

Trenutačna su nagađanja usredotočena na to hoće li se Donald Trump u utorak pojaviti pred sudom u New Yorku i riskirati uhićenje i pritvor. No optužnica Alvina Bragga mnogo je više od toga.

Ona je presedan u SAD-u zbog drastičnog miješanja pravosudnog sustava u političku utakmicu izbora predsjednika države i to za račun jedne političke opcije odnosno stranke. Ili, kako to ovih dana ističu republikanski prvaci – riječ je o zlouporabi pravosuđa, odnosno kaznenog progona kao političkog “oružja”. Takva postupanja karakteristična su za nedemokratske ili tranzicijske države.

U novije doba kazneni progoni političkih suparnika, kako bi ih se eliminiralo iz sljedeće političke utakmice, uglavnom se povezuju s Putinovom Rusijom ili postsovjetskim državama iz ruske sfere, dakle sa sustavima s komunističkom tradicijom i partijski upravljanim pravosuđem, u kojima je državno odvjetništvo (tužiteljstvo) bilo tek produžena ruka vladajuće, komunističke partije.

STUP DEMOKRACIJE

No ne treba ići tako daleko. Prijetimo se samo kako je u nas s političke pozornice trajno eliminiran Ivo Sanader uz pomoć kaznenog progona koji još uvijek traje. Ili kako je uz pomoć državnog odvjetništva uoči najavljivanog političkog angažmana iz političke arene uklonjen Nadan Vidošević.

No SAD, koje su ponekad drugdje i podržavale takvo arbitriranje državnog odvjetništva u izborni proces, takvu praksu nisu dosad imale, niti su je podržavale u vlastitoj kući.Svakojake prljavštine koristile su se (i) u američkim izbornim kampanjama i u političkim procesima generalno. No ono što je ostajalo neupitno, kao stup stabilne demokracije i balansiranog sustava jest sloboda govora i neovisno pravosuđe. Progresističke ideologije, uključujući i kulturu otkazivanja, a koje promovira Demokratska stranka, ozbiljno ugrožavaju slobodu govora i u SAD-u.

A sada je eto i njujorški državni odvjetnik Bragg otvoreno upotrijebio pravosudni sustav kako bi eliminirao političkog protivnika. U Americi, gdje je to dosad bilo nezamislivo. Kao da je bio na specijalizaciji kod Višinskog ili Jakova Blaževića.

I to će svakako biti jedno od ključnih pitanja buduće američke predsjedničke kampanje: što je ostalo od ustava i od demokracije u državi koja je njezin najveći svjetski promotor? Zato ne mislim da je ovom optužnicom A. Bragg osobito pomogao Demokratima u sljedećim izborima, a naštetio Republikancima. Više je pozvonio na uzbunu svima koji u ovakvim postupanjima prepoznaju opasnost preobrazbe demokratskog sustava – u totalitarni.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button