Domovina

“Srpski svet”: Tko su beogradski agenti u Hrvatskoj?

“Srpski svet” ima svoje agente i u Republici Hrvatskoj, što uključuje sam vrh srpskih političkih predstavnika, ali i Srbe zaposlene u hrvatskim institucijama.

Duga je povijest velikosrpskog presizanja na hrvatske zemlje. VIŠE od sto i pedeset godina. Beograd koristi Srbe prečane kao monetu za potkusurivanje s ciljem amputacije hrvatskih krajeva i njihova pripajanja „Velikoj Srbiji“.

Pokušaji provedbe velikosrpske ideje rezultirali su nasiljem i brutalnim zločinima nad većinom Srbima susjednih naroda, piše Davor Dijanović za HKV

Velikosrpska ideja predstavlja amalgam laži, nasilja i političke patologije.

Riječ je o duboko iracionalnoj ideji koja vrlo malo korespondira sa stvarnošću.

„Srpski svet“

Velikosrpska ideja danas se provodi u formi tzv. srpskoga sveta.

Vučićev megafon Aleksandar Vulin svojedobno je vrlo jasno istaknuo kako „srpski svet“ podrazumijeva jedan državni prostor.

Srbijanski geopolitičar Milomir Stepić prošle je godine napisao programski nacrt „srpskoga sveta“. Tzv. rekonfiguracija postjugoslavenskog prostora podrazumijevala bi širenje Srbije na račun Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Pritom Srbija računa na „bolje okolnosti“ u međunarodnim odnosima, tj. jačanje globalnog utjecaja Rusije i Kine.

Ciljevi, taktike i strategije velikosrpske politike pred desetak su godina formulirani i u dokumentu koji se kolokvijalno naziva „Memorandum 2“.

U ovim se smjernicama zaključuje kako se pozornost međunarodne javnosti može skrenuti sa Srbije tako što će se pred srbijanskim pravosuđem voditi postupci protiv građana Hrvatske, BiH i Kosova.

Sjećamo se slučaja Marić i Purda, a aktualne optužnice protiv pilota dio su iste strategije.

Srbija se svih ovih godina naoružava, a nabavile je neke sustave srednjeg dometa koje Hrvatska nije uspjela kupiti.

Ne zbog nedostatka novca, nego zbog političkih opstrukcija.

Snimka zaslona

Medijska slika Srbije danas je možda i gora nego devedesetih godina. Svakodnevno se u medijima difamiraju okolni narodi i stvaraju psihološke pretpostavke za moguće nove konflikte.

Suradnik američkog Istraživačkog instituta za vanjsku politiku Richard Kraemer u ožujku je objavio članak pod nazivom „Srbija na ivici“ u kojemu ističe kako je došlo vrijeme da se Republika Srbija „otvoreno smatra za ono što jest: čvrsti ruski i kineski saveznik koji vodi poluautoritarna vlast koja proaktivno teži ideološki iredentističkom teritorijalnom širenju na Zapadnom Balkanu“.

Kraemer upozorava da je današnja Srbija prijetnja regionalnoj i euroatlantskoj sigurnosti.

„Pod Srpskom naprednom strankom (SNS) predsjednika Aleksandra Vučića, Vlada Srbije ubrzano gradi svoju vojsku, otvoreno podržavajući nacionalističke provokatore u susjednim državama, učvršćujući veze Beograda s Moskvom i konsolidirajući partnerstva s Narodnom Republikom Kinom (NR Kinom).

Kao sastavni dio svojih napora da aktualizira ideologiju ‘Velike Srbije’, vrh Srpske i Ruske pravoslavne crkve blisko i u dogovoru surađuje sa svojim političkim kolegama.

Bez značajnog pomicanja na Zapad u svojoj orijentaciji, Srbija će nastaviti autoritarnu putanju usklađenu s američkim protivnicima“, upozorava Kraemer.

Beogradski agenti u Hrvatskoj

Snimka zaslona

Srbija ne međunarodnoj razini vodi propagandni rat protiv Hrvatske.

To uključuje napade na bl. Alojzija Stepinaca, ali i propagiranje jasenovačkog mita. Svojata se dubrovačka književnost, a Hrvatima Bunjevcima negira se identitet.

Srbijanska predsjednica Vlade Ana Brnabić optužila je Hrvate za etničko čišćenje Republike Hrvatske.

„Srpski svet“ ima svoje agente i u Republici Hrvatskoj, što uključuje sam vrh srpskih političkih predstavnika, ali i Srbe zaposlene u hrvatskim institucijama.

Potpredsjednica Hrvatske vlade Anja Šimpraga izravno je uključena u tzv. humanitarni projekt za Srbe u Hrvatskoj pod nazivom „Krajina živi“.

Projekt se financira novcem hrvatskih poreznih obveznika iako samo spominjanje „Krajine“ izravno negira hrvatski teritorijalni integritet.

Milorad Pupovac 30 godina neumorno promiče kult ugroženog Srbina kao staro pogonsko gorivo velikosrpske politike.

Srpsko narodno vijeće – što se može potražiti na međumrežju – iz godine u godinu izdaje publikacije u kojima se promiču velikosrpski narativi.

Jučer je u Srpskom privrednom društvu u Zagrebu održana tribina posvećena podizanju optužnice protiv 4 hrvatska pilota.

Tribinu je moderirao Saša Kosanović, a gost je bio ni manje ni više nego Janko Velimirović, zamjenik Save Štrpca i ranije oficir vojske tzv. Republike Srpske Krajine.

Došli smo do toga da oficiri zločinačke vojske drže tribine po Hrvatskoj.

A Milorad Pupovac je pred koji dan maltene prijetio Andreju Plenkoviću da će biti posljedica u slučaju da se odbiju optužnice protiv pilota.

Kardinal Franjo Kuharić svojedobno je rekao: „Ima istina od koji se ne može odstupiti, granica na kojima se mora stati i položaja sa kojih se ne smije uzmaknuti!”.

Na žalost, mnoge su granice u Hrvatskoj već prijeđene, a posljedice će biti jako skupe.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button