Povijest

Čuli ste za Grubore i Varivode. A jeste li čuli za Kostriće – najtužnije selo u Hrvatskoj?

Selo Kostrići, nedaleko od Hrvatske Kostajnice, nazivaju i najtužnijim selom u Hrvatskoj. Ondje je 15.11.91. srpska paravojska ubila svih 16 mještana, među njima i dvoje djece od dvije i pet godina. Nakon pokolja – selo je potpuno spaljeno, a za posmrtnim ostacima 9-ero mještana još se traga.

U akciji srpskih terorističkih postrojbi prije 30. godina selo Kostrići izbrisano je s lica zemlje. Nakon što su svi stanovnici pobijeni, selo je razrušeno i spaljeno i do danas je prazno. Povremeno ga posjete malobrojni rođaci ubijenih koji sve i da hoće nemaju se kamo vratiti.

U Kostriće tek na obljetnicu stradanja uz rođake se i mnoga izaslanstva dođu pokloniti žrtvama.

Povijesničar Jakša Raguž u svojoj knjizi govori kako je i ovo selo bilo dijelom projekta uništavanja preostalog ne srpskog stanovništva na okupiranom teritoriju.

Ni danas nikome nije jasno zašto je netko bjesomučno pobio cijelo selo, a boli istina da za zločine još nitko nije odgovarao.

Podignute optužnice 

Prije dvije godine Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv devetorice državljana Republike Srbije, od kojih su dvojica ujedno i državljani Bosne i Hercegovine.

Od tog stravičnog događaja umrlo je ili poginulo čak 11 počinitelja zločina od njih 20-ak, među kojima je i zapovjednik postrojbe Stevo Borojević Gadafi te njegov zamjenik Milan Zec. Oni koji su preživjeli nalaze se na tjeralicama jer su nedostupni hrvatskim vlastima, a njihova su prebivališta u Bosni i Hercegovini te Srbiji. 

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button