Svijet

SAD: Sud naredio Fauciju da preda e-poštu glede cenzure vijesti o COVID-u

Savezni sudac u utorak je naredio dr. Anthonyju Fauciju, imunologu i bivšem medicinskom savjetniku predsjednika Trumpa i Bidena, te tajnici za tisak Bijele kuće da predaju svoju komunikaciju s pet divova društvenih medija.

Presuda Fauciju i ostalima proizlazi iz tužbe u kojoj se navodi da je Bidenova administracija bila u dosluhu s tvrtkama kako bi cenzurirala stajališta o COVID-19 koja nisu bila u skladu sa službenim narativom administracije.

Savezni sudac u utorak je naredio najvišim dužnosnicima Bidenove administracije – uključujući dr. Anthonyja Faucija i tiskovnu tajnicu Bijele kuće Karine Jean-Pierre – da predaju svoju komunikaciju s pet divova društvenih medija u roku od 21 dana, piše childrenshealthdefense.org.

Presuda proizlazi iz tužbe koju su ranije ove godine podnijeli državni odvjetnik Missourija Eric Schmitt i glavni državni odvjetnik Louisiane Jeffrey Landry.

Oni tvrde da je Bidenova administracija bila u dosluhu s velikim tehnološkim tvrtkama Twitter, Meta (Facebookova matična tvrtka), Youtube, Instagram i LinkedIn kako bi cenzurirali određena stajališta pod krinka sprječavanja kruženja “dezinformacija” ili “dezinformacija”.

Okružni sudac SAD-a Terry Doughty u srpnju je naredio Bidenovoj administraciji da brzo dostavi zapise koje su tražili tužitelji kao dio procesa otkrivanja.

Zahtjev za otkrivanjem dokumenta

Dana 2. kolovoza, Schmitt i Landry podnijeli su zahtjeve za otkrivanjem tražeći dokumente i informacije od Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti (NIAID) i njegovog ravnatelja Faucija; Tiskovna tajnica Bijele kuće Karine Jean-Pierre; Glavni kirurg dr. Vivek Murthy; i bivša izvršna direktorica Odbora za upravljanje dezinformacijama Nina Jankowicz.

Odvjetnici tužitelja također su poslali zahtjeve za otkriće Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC); Agenciji za kibernetičku sigurnost i sigurnost infrastrukture i njezinoj ravnateljici Jen Easterly; Ministarstvu domovinske sigurnosti SAD-a (DHS); i Ministarstvu zdravstva i socijalne zaštite SAD-a (HHS).

Zahtjevi su rezultirali dolaskom dokumenata koji otkrivaju da je više od 50 radnika Bidenove administracije i 12 američkih agencija bilo uključeno u cenzuru društvenih medija.

Fauci odbio dati zapise

Međutim, neki vladini dužnosnici – uključujući Faucija – odbili su dati zapise ili odgovoriti na bilo kakva pitanja koja su postavili tužitelji, tvrdeći da su komunikacije zaštićene izvršnom privilegijom.

Vlada je tvrdila da se od Faucija ne bi trebalo tražiti da odgovara na pitanja tužitelja ili da dostavi evidenciju koja se odnosi na njegovu funkciju direktora NIAID-a (Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti) ili na njegovu funkciju Bidenovog glavnog medicinskog službenika. Osim toga, vlada je nastojala uskratiti zapise i odgovore tajnice Jean-Pierre.

Sudac Doughty u utorak je prekinuo zastoj presudivši da se i Fauci i Jean-Pierre moraju pridržavati ispitivanja i predati tražene zapise.

Zapisi se tiču porijekla koronavirusa

“Prvo,” rekao je sudac Doughty u odluci, “tražene informacije su očito vrlo relevantne za tvrdnje tužitelja. Komunikacija dr. Faucija bila bi relevantna za navode tužitelja u vezi s navodnim zataškavanjem govora koji se odnosi na teoriju o curenju podataka iz laboratorija o podrijetlu COVID-19 i za navodno zataškavanje govora o učinkovitosti maski i zaključavanja u vezi s COVID-19. Jean-Pierreova komunikacija kao tajnika za tisak Bijele kuće mogla bi biti relevantna za sve primjere tužitelja.”

Prema sucu Doughtyju:

“Tuženici iz vlade iznose opću tvrdnju o svim komunikacijama s platformama društvenih medija od strane dr. Faucija i Jean-Pierrea na temelju izvršne povlastice i predsjedničke povlastice komunikacije.

“Tužitelji priznaju da ne traže internu komunikaciju Bijele kuće, već samo vanjsku komunikaciju između dr. Faucija i/ili Jean-Pierrea i platformi društvenih medija trećih strana.

“Ovaj sud vjeruje da tužitelji imaju pravo na vanjsku komunikaciju Jean-Pierrea i dr. Faucija u svojstvu tajnika za tisak Bijele kuće i glavnog medicinskog savjetnika predsjednika s platformama društvenih medija trećih strana.”

Fauci ima 21 dan

Sudac Doughty naredio je Fauciju i Jean-Pierreu da se odazovu u roku od 21 dan, te je rekao da Fauci mora dati potpune odgovore na pitanja o svojoj ulozi direktora NIAID-a.

Kao odgovor na presudu, dužnosnik Bidenove administracije branio je postupke administracije, rekavši za Fox News, “Kao što smo uvijek iznova govorili od početka administracije u našoj borbi protiv COVID-19, bilo je kritično za američki narod imati pristup činjeničnim, točnim, znanstveno utemeljenim informacijama.”

“Vjerujemo i podržavamo slobodu govora, a također vjerujemo da je važno da sve medijske platforme, uključujući društvene medije, predstavljaju činjenične znanstvene informacije i bore se protiv dezinformacija koje mogu koštati života”, zaključio je dužnosnik.

Tužitelji traže da ispitaju druge Bidenove dužnosnike, podnose izmijenjenu tužbu

Kao dio presude od utorka, sudac Doughty također je odobrio zahtjev tužitelja za ispitivanje dodatnih vladinih dužnosnika na temelju njihovog pregleda zapisa dobivenih iz njihovog prethodnog zahtjeva za otkrivanje.

Iako Fauci i Jean-Pierre nisu udovoljili prvotnom zahtjevu za otkrićem, vladini zapisi koji su dobiveni “razotkrili su vojsku saveznih birokrata za cenzuru, uključujući službenike raspoređene u Bijeloj kući, HHS-u, DHS-u, CISA-i, CDC-u, NIAID-u, Ured generalnog kirurga, Ured za popis stanovništva, FDA, FBI, State Department, Ministarstvo financija i Povjerenstvo za pomoć pri izborima SAD-a,” poručili su iz NCLA (New Civil Liberties Alliance – Novi savez za građanske slobode) u priopćenju za tisak od 1. rujna.

“Komunikacije pokazuju da su ti savezni dužnosnici potpuno svjesni da je pritisak koji vrše učinkovit i neophodan način da se platforme društvenih medija potaknu na povećanje cenzure. Šef Agencije za kibernetičku sigurnost i sigurnost infrastrukture čak je bio zabrinut zbog potrebe da se prevlada ‘oklijevanje’ tvrtki društvenih medija da rade s vladom,” rekli su iz NCLA.

Dužnosnici u Bijeloj kući bili uključeni u cenzuru?

Optuženi su identificirali 45 dužnosnika u pet federalnih agencija kao službenike koji su komunicirali s tvrtkama društvenih medija o dezinformacijama i cenzuri.

Međutim, e-pošta i drugi dokumenti koje su dostavili Meta, Twitter i Google pokazali su da je nekoliko drugih dužnosnika – uključujući dužnosnike u drugim saveznim agencijama i Bijeloj kući – bilo uključeno u taj napor.

Štoviše, izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg nedavno je otkrio da ga je FBI kontaktirao u vezi s dezinformacijama prije izbora 2020. — te da je Facebook zabranio cirkulaciju prve priče o prijenosnom računalu Hundera Bidena.

Izvor: narod.hr

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button