Domovina

Raspudić: Koruptivna hobotnica drži Hrvatsku za gušu

“Samo trebamo imati na čelu DORH-a iskrenu i profesionalnu osobu koja će bez kompromisa obavljati svoj posao, ili na čelu javne RTV službe postaviti osobu koja će stvarno stvoriti javnu službu, a ne propagandnu sprdačinu. Tada bismo mogli napraviti veliki korak naprijed.” rekao je saborski zastupnik Nino Raspudić u velikom intervjuu za telegram.hr iz kojeg izdvajamo najzanimljivije dijelove.

O Plenkoviću ,HDZ-u i Ustavnom sudu

Svjedočimo jednoj kriminalnoj, koruptivnoj hobotnici koja drži Hrvatsku za gušu. Degradirane su sve institucije. Evo, Ustavni sud – objasnite mi zašto je to tijelo odbilo naš referendum o Covid potvrdama?

U kojoj demokratskoj zemlji se može dogoditi da ovoliki broj ministara i najbližih suradnika premijera ode zbog kriminala i korupcije, a da predsjednik Vlade ne da mandat na raspolaganje? Gdje je moguće da glavna državna odvjetnica dva puta dokazano laže u parlamentu i da de facto krši obvezujući akt EU o suradnji s OLAF-om i ne da im dokumente o slučaju Žalac, a kad europski tužitelj dođe do njih, bivša ministrica brzo završi u zatvoru? Dakle, vlast nema nikakve političke i moralne odgovornosti, te vodi Hrvatsku u propast.

E sad, minimum političke zrelosti danas je uvidjeti da je prvi zadatak Hrvatske osloboditi se te koruptivne hobotnice, a onda će se sljedeći izbori nakon toga održati na raščišćenom političkom terenu, kao pravi politički izbori na kojima možemo politički artikulirati sve naše različitosti.

O eventualnim koalicijama prije i poslije izbora

Most ide sam na izbore, tu nema zbora. I to je najpoštenije prema biračima. SDP, na primjer, stalno ponavlja istu grešku, stvaraju neke koalicijske kobasice, pa se poslije izbora neki njeni dijelovi žetoniziraju i prelaze HDZ-u. ….

Mogu zamisliti teoretsku situaciju u kojoj su omjeri mandata u novom sazivu Sabora takvi da se podrži vlast stručnih ljudi koja će izvršiti temeljite reforme institucija i obračunati se s kriminalnom i korupcijskom hobotnicom koju je izgradio HDZ. Smatram da je to sad primarno. A ako nema za to sluha u ostatku oporbe, okej… Onda ćemo dalje kako se već bude moglo. Ali, morali bi pitati stranke ljevice kako oni uopće vide tu mogućnost da se smijeni HDZ, a da ne pokušaju naći nekakav konsenzus sa strankama desnog centra.

O mogućoj suradnji sa platformom Možemo i eventualnoj koaliciji Možemo i HDZ-a

Ljevica s ovim što se danas prezentira kao centar, a u biti je isto ljevica, ne može formirati vlast u Hrvatskoj. Bazen njihovih glasova je ispod 30 posto. Demografija im ne ide u prilog, a uz to više ne privlače mlade. Globalno je ljevica, a to će vam reći i puno istinskih intelektualaca s ljevice, završila na jednoj stranputici. U nekakvom woke ludilu koje je odbojno mladim ljudima, oni se ismijavaju s tim.

….

Suradnja s Možemo je utopija. Mi smo toliko različiti da je politička suradnja naših stranaka nemoguća. Nemamo dodirnih političkih točaka.

O kadroviranju , kupovanju medija i Krešimiru Macanu

Već bi se puno napravilo kad bi nova saborska većina postigla konsenzus primjerice o tome da se smijeni ova sramotna glavna državna odvjetnica, čak i prije nego što dođe do reforme institucija, jer problemi nisu samo personalni, nego i strukturalni. Dakle, samo da stavimo na čelo DORH-a čestitu osobu koja će beskompromisno i profesionalno raditi svoj posao ili da na čelo javnog RTV servisa postavimo osobu koja će doista napraviti javni servis, a ne propagandnu sprdačinu, puno bi napravili.

 Dakle, samo ova dva mala poteza bi odčepila pravosuđe i stvorila drugačiju medijsku atmosferu. Ili, kad bi zabranili, poput Vlade Zorana Milanovića, oglašavanje javnih poduzeća u medijima. Pa pogledajte slučaj Krešimira Macana, on nastupa kao neovisni analitičar, a plaćaju ga Hrvatske šume. Ili, što se ima HEP, koji je skoro monopolist, oglašavati po novinama? To je način suptilnog kupovanja medija. Dakle, izmjenom zakona se to može spriječiti, nije to nikakva viša matematika, samo sad nema političke volje da se to napravi.

To što mi u oporbi imamo različite poglede na, recimo, komunistički totalitarizam, ne mora nas spriječiti da se makne ova glavna državna odvjetnica i postavi stručna i neovisna osoba. Ovo su neke stvari koje bi već bitno sjekle koruptivnu hobotnicu o kojoj govorimo, a oko kojih ne bi trebalo biti nikakvih ideoloških prijepora. Ili si na strani kriminala ili pravne države. E sad, ako nema za to sluha…

O mogućoj suradnji s HDZ-om?

Ne. HDZ je nepopravljiv.

Cijeli intervju možete pročitati ovdje.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
telegram.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button