Svijet

Putin: Rezerve energenata u Rusiji nose neograničen, planetarni karakter

Rezerve energetskih resursa u Rusiji nose neograničen, planetarni karakter, izjavio je ruski lider Vladimir Putin u okviru “Ruskog energetskog tjedna”.

Šef ruske države istaknuo je da samo “Gazprom” proizvodi preko 500 milijardi kubnih metara plina, dok su rezerve kompanije preko 35 bilijuna kubnih metara plina, prenose ruski mediji.

“I uopće, ako tako pogledamo, globalno, rezerve Rusije nose neograničen, planetarni karakter. I mi povećavamo isporuke u Europu čak i u za nas teškim današnjim uvjetima”, rekao je Putin.

Ranije je na sastanku posvećenom pitanjima energetike Putin rekao u čemu je greška u praksi europskih partnera na energetskom tržištu. On je dodao da Rusija može postići novi rekord, ako se nastavi sadašnji tempo isporuka plina Europi. Ruski predsjednik također je izjavio da nikoga ne treba stavljati u težak položaj po pitanju plina, uključujući Ukrajinu, unatoč teškoćama u odnosima.

Rusija ne izaziva plinsku krizu, nego su Europljani sami krivi zbog nepopunjenih skladišta, ali je napomenuo da bi za tili čas, kad bi proradio Sjeverni tok 2, “pala napetost na europskom energetskom tržištu” te da su u pitanju birokratske barijere koje sputavaju rada plinovoda. Naime, njemačke regulatorne agencije još nisu izdale uporabnu dozvolu pa se igra živaca između EU i Rusije nastavlja. Rusija računa da bi EU mogla popustiti te bi i oni dali prihvatljivu cijenu plina, bitno ispod 1000 dolara za tisuću kubometara, jer ruska ekonomija je zbog pandemije u priličnim problemima, a inflacija je najveća u posljednjih 15-ak godina.

Plina u skladištima EU nema dovoljno, a cijena je potpuno izmakla kontroli te je u jednom trenutku dosegnula enormnih 2000 dolara za tisuću kubičnih metara, a sad je negdje između 700 i 900 dolara. Naime, prvi put rezerve plina u europskim skladištima su manje nego prijašnjih godina, tek na 74 posto popunjenosti. Neki njemački mediji navode da je Gazpromovo skladište u Njemačkoj Rehden popunjeno tek pet posto, pa im je i to argument da Rusija “izvodi kerefeke”.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button