Gospodarstvo

Pale globalne cijene hrane, poskupjela samo jedna vrsta mesa

Indeks cijena hrane FAO za srpanj 2022. godine je zabilježio nagli pad. U prosjeku je iznosio 140,9 bodova, što je manje za 8,6 posto u odnosu na lipanj. Ovo je četvrto uzastopno mjesečno smanjenje, ali i dalje je za 13,1 posto iznad svoje vrijednosti u istom mjesecu prošle godine. prenosi agroklub.com

Srpanjski pad bio je najveći mjesečni gubitak vrijednosti indeksa od listopada 2008. godine. Za to je najviše odgovoran indeks biljnih ulja i žitarica. U manjoj mjeri smanjeni su indeksi za šećer, mliječne proizvode i meso.

Zbog mogućnosti izvoza palminog ulja iz Indonezije, inače vodećeg svjetskog izvoznika, već četvrti mjesec uzastopno padaju međunarodne cijene ovog ulja.

Dugotrajna usporena potražnja i prognoziranje velikih zaliha novih usjeva uvjetovale su smanjenje svjetske kotacije soje i uljane repice. Istovremeno je pala i potražnja za suncokretovim uljem.

Niže cijene svih žitarica

Što se tiče žitarica i kod njih je zabilježen niži iznos od 147,3 boda u srpnju, ali je 16,6 posto iznad vrijednosti iz srpnja 2021. godine. Uočljivo je da je smanjenje zahvatilo sve vrste žitarica, a najviše pšenicu. Njoj je cijena pala kao reakcija na potpisivanje sporazuma o deblokadi crnomorskih luka za 14,5 posto u prošlom mjesecu, a svoj utjecaj su imale i žetva i sezonska dostupnost. Ipak, cijena je bila za 24,8 posto iznad vrijednosti u istom periodu lani.

Međunarodne cijene krupnozrnih žitarica smanjene su četvrti mjesec zaredom i to u iznosu za 11,2 posto i ostale 12,1 posto iznad vrijednosti od prije godinu dana. Svjetske cijene kukuruza su niže za 10,7 posto.

Niže cijene pšenice i kukuruza utjecale su i na tržište drugih žitarica, tako su one sirka manje za 12,8 posto, a ječma 12,6 posto. Po prvi put se dogodio i pad cijene riže.

Pale cijene mliječnih proizvoda, mesa i šećera

Kako je objavio FAO, cijene mliječnih proizvoda su u srpnju pale za 2,5 posto u odnosu na lipanj, što je i dalje za 25,4 posto iznad vrijednosti u srpnju prošle godine. Međunarodne kotacije za obrano mlijeko u prahu zabilježile su najveći pad, a slijede ga maslac i punomasno mlijeko u prahu. Svjetske cijene sira ostale su stabilne, a uvjetovane su potražnjom na europskom tržištu zbog turističke sezone.

Srpanjske cijene mesa su manje za 0,5 posto u odnosu na lipanjske i to je prvo smanjenje nakon rasta tijekom šest mjeseci. Naglo su pale svjetske kotacije za ovčje meso uslijed dostupnosti ponude iz Australije. Manje cijene su zabilježene za govedinu, dok su cijene svinjetine ostale stabilne. Meso peradi je dostiglo najviše vrijednosti.

Cijene šećera su doživjele treći uzastopni pad i dostigle najnižu razinu u pet mjeseci. Njihov indeks u sedmom mjesecu je manji za 3,8 posto u odnosu na lipanj. Osim veće proizvodnje u Brazilu, smanjenju su doprinijela i očekivanja većeg izvoza iz Indije i dobri izgledi za narednu proizvodnu sezonu.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
agroklub.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button