Domovina

Novinar Jutarnjeg, optužen za spolno zlostavljanje djeteta, vrijeme do suđenja kratio je odlascima na skijališta, te povremenim pljuvanjem po vjernicima, Crkvi, ‘klečavcima’…

Kada je novinar Jutarnjeg lista Figenwald uhićen, postojao je svojevrsni zavjet šutnje u mainstream medijima. Isti mediji nisu imali problem s objavljivanjem imena župnika optuženog za zlostavljanje iz Sotina koji sudski pravorijek nije dočekao.

Dok mediji bruje o reakciji nadbiskupa Đure Hranića oko slučaja svećenika iz Sotina zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnica koje nikada nije dobilo pravosudni epilog jer je prozvani svećenik preminuo, na Županijskom sudu u Zagrebu u tijeku je suđenje nekadašnjem novinaru Jutarnjeg lista Danu Figenwaldu koji je optužen za spolno zlostavljanje i iskorištavanje djeteta – podvođenjem djeteta.

Protiv njega je prije dvije i pol godine, u studenom 2020podignuta optužnica  zbog počinjenja kaznenog djela mamljenje djece za zadovoljenje spolnih potreba iz članka 161. stavak 1. Kaznenog zakona.

”Okrivljeniku se podignutom optužnicom stavlja na teret da je u srpnju 2020. godine putem društvenih mreža stupio u kontakt sa ženskom osobom mlađom od petnaest godina i tražio od nje da se za novčanu nagradu fotografira u neprimjerenim pozama”, stoji u optužnici.

Održano ročište na Županijskom sudu u Zagrebu

21. ožujka ove godine održano je ročište na Županijskom sudu u Zagrebu, a informacija u medijima o tome nema. I kada je Figenwald uhićen, postojao je svojevrsni zavjet šutnje u mainstream medijima. Isti mediji nisu imali problem s objavljivanjem imena župnika optuženog za zlostavljanje iz Sotina koji sudski pravorijek nije dočekao. Niti ga danas nazivati pedofilom – iako nemamo sudsku presudu.

Nakon što je Narod.hr objavio ime novinara Dana Figenwalda, koji je za Jutarnji list pisao ”Skijašku patrolu Jutarnjeg lista’, osumnjičenog za pedofiliju, i poslao upit o tome glavnom uredniku Jutarnjeg lista, Goranu Ogurliću, stigao je odgovor.

Objavljen je na Jutarnjem listu pod naslovom ”Komentar glavnog urednika Jutarnjeg lista: Dostojanstvo žrtve važnije je od znatiželje”, u kojem glavni urednik Ogurlić ”objašnjava” kako dva tjedna nisu informirali javnost da je njihov novinar osumnjičen za pedofiliju – iz obzira prema žrtvi.

No, kasnije se Narod.hr-u javila majka još jedne moguće žrtve i sve ispričala.

Iako je Figenwald koristio novinarski autoritet kako bi žrtvu privolio da mu šalje fotografije, o tome se nije oglasilo Hrvatsko novinarsko društvo.

Figenwald je nakon pritvora, na slobodi čekao suđenje, a nastavio je pisati za riječki portal Teklić.

Vrijeme do suđenja kratio je odlascima na skijališta, izvještavanjem o hrani koju jede po restoranima te povremenim pljuvanjem po vjernicima, Crkvi, ‘klečavcima’, Željki Markić…Sljedeće ročište na suđenju Figenwaldu zakazano je za svibanj.

Podsjetimo, zagrebački novinar Figenwald, uhićen je početkom rujna 2020. godine, putem Facebooka je mamio maloljetnu djevojčicu.

Navodno je tražio od nje da se razgoliti, slika i potom mu pošalje fotografiju, a oni bi joj zauzvrat dao novac i još se pohvalio da radi za Jutarnji list. Ona ga je odbila, a on ju je dalje nagovarao.

”S 15 neke cure idu u Milano, a neke se igraju ispred zgrade… Sve zavisi o ambicijama”, napisao je navodno u poruci, a ponudu je, navodno, iznio pod svojim imenom i prezimenom.

Izvor: narod.hr

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button