Izbor uredništva

Naš odgovor partizanima u Jutarnjem listu koji tvrde da je Split oslobođen prije 77 godina…

U Jutarnem listu je na dan 26.10.2021. objavljen članak pod nazivom: “Prije 77 godina partizani su oslobodili Split: ‘Gospođa je provirila kroz prozor i zavikala: Ovo su našiiiii!”

Na današnji dan prije 77 godina Split je oslobođen od fašističke okupacije, a ovo što slijedi je lekcija iz novije povijesti grada našega kolege Gordana Zubčića. Da se ne zaboravi, donosi Jutarnji list.

Eto nakon lekcije iz povijesti u režiji Jutarnjeg lista dajemo si za pravo da i mi njima održimo jednu takvu lekciju.

Naša lekcija iz povijesti partizanima u Jutarnjem listu. Pamtimo svoju povijest kako je ne bi ponavljali

Naš odgovor partizanima u Jutarnjem listu koji tvrde da je Split oslobođen prije 77 godina...
www.crodex.net

Nakon ulaska u Dubrovnik, partizani su od 25. do 27. listopada 1944. godine na obližnjem otoku Daksi brutalno likvidirali 53 istaknuta građanina bez ikakvog suđenja. Ekshumacija i DNK analiza provedeni su tek 2009. godine. Dana 19. lipnja 2010. godine žrtve s Dakse dostojno su pokopane.

Nitko za taj zločin nije odgovarao. Među ubijenima bio je poznati svećenik Petar Perica (“padre Perica”, zvali su ga Dubrovčani), autor pjesama Zdravo Djevo Kraljice Hrvata i Do nebesa nek’ se ori. Riječ je o manjem dijelu od danas poimence poznatih 697 žrtava (369 civila i 327 ratnih zarobljenika) s dubrovačkog područja koje su komunisti pobili nakon “oslobođenja” 1944. godine. Daksa je kao pojedinačno najveće stratište i grobište postala simbol komunističkog terora nad stanovništvom dubrovačkog kraja.

Glavni zlikovac koji je naredio pokolj na otočiću Daksa bio je Ante Jurjević Baja. Jurjević Baja,inače rođeni Splićanin, sa nepunih 19 godina postao je pripadnik KPJ a zatim i jedan od najistaknutijih skojevaca na samom splitskom području. O zločinima na Daksi postoji i vlastoručno napisana depeša u kojoj je Baja napisao:

„Što se tiče narodnih neprijatelja do sada ih je otpremljeno što ovamo što onamo oko 60 među njima i 8 popova odnosno fratara pored svega toga mnogi se kriju i nemože ih se otkrit a sad će bit i teže obzirom na saveznike koji će ih štiti jedino tu može iskusni ljudi i vojnici, mi smo nakon streljanja objavili plakatom ali dosad ne sve samo tek sutra izlazi jedan dio u javnost a potpisali smo sud komande područja jer drugoga nismo imali o ovome svemu dajte vaše mišljenje bilo kako bilo ubit ih se mora a za ove koji se skriju treba će učinit sve da ih se uhvati jer to su kaporjuni.

”Nakon rata Jurjević Baja je kao i svaki komunist tvrdotitoističkog kova bio nagrađen. Kao stravstveni ljubitelj nogometa obnašao je dužnost predsjednika splitskog Hajduka a uoči Dana republike 1953. udijeljeno mu je priznanje narodnog heroja Jugoslavije. Nakon sloma hrvatskog proljeća 1971.,Jurjević Baja postao je predsjednik mjesnog komiteta SKH,a početkom 1980-ih ušao je u Savjet federacije. Umro je 19.prosinca 2001. nikada se ne pokajavši za svoje zločine. Jurjevićev nećak Marin bio je dugogodišnji saborski zastupnik danas raspalog SDP-a te njegov istaknuti stranački prvak.

Ova lekcija iz povijesti vrijedi i za sve druge partizane i ”mentalne komuniste” koji danas djeluju u većini hrvatskih ”mainstream” medija.

Lekciju iz povijesti o partizanskom zločinu nad svećenicima u Širokom Brijegu ćemo ostaviti za neki drugi put…

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button