Svijet

New York Times tuži Ursulu von der Leyen zbog SMS poruka s vlasnikom Pfizera

New York Times tuži Europsku komisiju zbog toga što izvršna institucija nije objavila tekstualne poruke između svoje predsjednice Ursule von der Leyen i izvršnog direktora Pfizera Alberta Bourle.

Novine će se suočiti s odvjetnicima EU-a na najvišem sudu Unije, tvrdeći da se Komisija suočava sa zakonskom obvezom objaviti poruke koje bi mogle sadržavati informacije o poslovima Unije o kupnji doza cjepiva protiv Covid-19 u vrijednosti od milijarde eura.

Slučaj je podnesen 25. siječnja i objavljen u javnom registru Europskog suda pravde u ponedjeljak, ali još nema detaljnih informacija na internetu. Dvije osobe upoznate s tim potvrdile su za Politico detalje slučaja.

New York Times je odbio komentirati slučaj. Međutim, izvor iz spomenute publikacije za Politico je istaknuo kako  “Times podnosi mnoge zahtjeve za slobodu informacija i vodi aktivnu evidenciju, te trenutačno ne može komentirati predmet ove tužbe”.

Europska komisija odbila je odgovoriti na zahtjev medija za komentar.

Tužba je uslijedila nakon istrage europske pravobraniteljice Emily O’Reilly iz siječnja 2022., koja je identificirala loše upravljanje u pokušajima Komisije da izvorno povrati tekstualne poruke, nakon zahtjeva za javnim pristupom novinara netzpolitik.org Alexandera Fante. Istraga pučke pravobraniteljice utvrdila je da Povjerenstvo nije izričito zatražilo od osobnog ureda predsjednika da zahtjeva uvid u tekstualne poruke.

Kao odgovor, povjerenica EU-a za vrijednosti i transparentnost Věra Jourová tvrdila je da su tekstualne poruke možda izbrisane zbog svoje “kratkotrajne, prolazne prirode”.

Njemački dnevnik Bild ranije je podnio niz tužbi protiv Komisije tražeći otkrivanje dokumenata povezanih s pregovorima o kupnji cjepiva protiv Covid-19 koje proizvode Pfizer/BioNTech i AstraZeneca, piše Politico

Iako su sudovi odbacili nekoliko njegovih peticija, Bild, koji je kao i Politico  u vlasništvu izdavača Axela Springera, ipak je pribavio neke dokumente koji se odnose na razgovore, uključujući prepisku e-poštom od lipnja 2020. Nema informacija o prethodnim kontaktima von der Leyen, međutim, ova komunikacija s izvršnim direktorom Pfizera Bourla izašla je na vidjelo kao rezultat Bildove parnice.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
dnevnik.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button