Ljepota i zdravlje

Liječnik Natko Beck upozorio djecu i odrasle: ‘Nemojte piti energetska pića. Krila nećete dobiti, ali ovo možda hoćete…’

Liječnik Natko Beck, vodeći specijalist radiologije u Dječjoj bolnici Srebrnjak, na Facebooku je podijelio savjet vezan uz konzumaciju energetskih pića. Točnije, pozvao je i djecu i odrasle da ih ne konzumiraju. 

“Djeca ne smiju piti energetska pića, unutra nema ništa dobro niti za odrasle, a još manje za djecu. Unutra su doze kofeina i  taurina koje su puno prevelike da bi ih uopće konzumirali. Nemojte to piti, pokušavajte ih izbjeći što više možete. Ako vam padne šećer pojedite nešto drugo umjesto toga jer sve drugo je bolje od toga. Ako uzmete šećer i popijete vodu to je isto energetsko piće, a od njega nećete dobiti aritmiju. Oprezno sa tim, ništa tu nema dobro, ne kužim zašto je to na tržištu”, rekao je Beck u videu.

Natko Beck: tu ništa dobrog nema

Natko Beck: tu ništa dobrog nema

”Nije da nisam pio, nije da ne dođem u napast nekad kad ih vidim hladne i pune šećera, nije da reklame obećavaju da postaješ superheroj, nego je činjenica da djeca ne mogu razabrati nekad dobro od totalnog zla. Ako uzmemo mješavinu šećera u velikom postotku, pa još nekih aktivnih spojeva poput kofeina, taurina itd. onda je jasno da dobrog tu nema, tvrdi doktor Natko Beck.

Okusima, reklamama i lažnim obećanjima te mame u kupovinu, istrošeni Bruce Willis dobio je novu energiju i poziva tebe da zato piješ govno. Problem je što su ti sokići dostupni djeci, a djeca vole šećera, a imaju manju kilažu, osjetljiva srčeka i mozgiće i zaista ne postoji opravdanje zašto ih trovati, osim da trovači zarade više para. Slično kao i kod duhanske industrije vam kažem samo jedno: oni ne konzumiraju svoj proizvod, jer znaju što je u njemu.

Dakle krila nećeš dobiti, ali aritmiju možda ili dijabetes, pa ti vidi. Svaki dan vidim neko dijete sa tim čudovištima u rukama i nije mi drago. Vidim samo opasnost, ali ne i energiju. Čuvajte ih, pazite ih”, napisao je u objavi koja je stajala uz objavljeni video. 

Polemike oko prodaje energetskih pića maloljetnicima u hrvatskom društvu pokrenula je smrt 13-godišnjaka nakon što je popio veću količinu energetskih napitaka. 

Energetsko piće za dječaka iz Zagreba bilo je kobno. Liječnici su utvrdili da je imao neprepoznatu srčanu manu. 

Sastojci prisutni u energetskim pićima ubrzavaju rad srca, čime cirkulacija kisika i hranjivih tvari postaje nedostatna organizmu što utječe, između ostalog, i na mozak, bubrege i jetru.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
rtl

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button