Povijest

Na današnji dan prije 76 godina na Nagasaki bačena atomska bomba. Ovo su stvari koje možda ne znate

Sat je pokazivao 11:02, a nebo je postalo presvjetlo. Zbunjenost na licima, nevjerica i barem za neke nimalo očekivana situacija. Tog 9. kolovoza 1945. godine na Nagasaki je bačena atomska bomba naziva Fat Man i uništila je gotovo čitav grad. Samo tri dana ranije, 6. kolovoza razorena je Hirošima. Little boy i Fat man su jedine atomske bombe koje su ikada korištene, a priča o njima započela je Projektom Manhattan koji je od 1941. godine bio tajni projekt američke vlade u Drugom svjetskom ratu, a jedini cilj je bila izrada atomske bombe.

Smrt, radijacija, uništenje i ruševine – Hirošima i Nagaski su bile sve to, da bi tek početkom pedesetih počeli vraćati nekadašnji oblik. Iako ćete često negdje na internetu pronaći podatke koji navode kako su stanovnici oba grada znali da će biti bombardirani, posljednji dokumentarac Hiroshima – The Aftermath, koji je snimljen povodom obilježavanja 70. godišnjice ovih nesretnih događaja, otkrio je neke nove podatke koji su manje ili više bili poznati.

Zbog cenzure koja je vladala u Japanu građani Nagasakija nisu bili svijesni što će se zbilja dogoditi. Nitko nije očekivao da će u samo nekoliko minuta veliki dio grada i ljudi biti skoro pa izbrisan s lica zemlje, bez obzira što je bomba detonirala tek na 470 metara visine iznad grada, a Hirošima je neko vrijeme bila grad siročadi koje su se skupljale u zajednice i preživljavale u ruševinama. Ljudski rod je otkrio jednu od najmoćnijih energija koja postoji i zlouporabio je, a ovo je nekoliko zanimljivih stvari o 9. kolovoza i bombardiranju Nagasakija.

Iz Hirošime za Nagasaki su išla 3 vlaka s preživjelima

Tri vlaka s izbjeglicama iz Hirošime stigla su 9. kolovoza u Nagasaki, točno na dan kada je atomska bomba bačena na grad. Jedan vlak je prema Nagasakiju krenuo 6., drugi 7., a treći 8. kolovoza. Procijenjuje se kako je 165 preživjelih iz Hirošime putovalo prema Nagasakiju, ali se ne zna točan podatak koliko ih je nastradalo tijekom bombardiranja Nagasakija.

Avion koji je bombardirao Nagasaki nosio je naziv Bockscar

Naziv aviona koji je nosio atomsku bombu Fat Man, i čije je ime rijetko kome poznato, bio je Bockscar. Kada je avion stigao iznad svoje primarne mete, grada Kokure, postalo je jasno da zbog naoblačenja Bockscar nije u mogućnosti ispustiti bombu. Avionom je pilotirao Charles W. Sweeney.

Prvi novinar sa zapada u Nagasakiju je bio cenzuriran

George Weller bio je jedan od prvih novinara koji su došli do Nagasakija nakon njegova bombardiranja, a on je ujedno bio prvi novinar sa zapada koji je napisao izvještaj o situaciju u gradu. Izvještaj je bio cenzuriran i objavljen je tek u lipnju 2005. godine.

Iako su ova dva bombardiranja stvorila ogromnu količinu radijacije, Hirošima i Nagasaki više nisu radioaktivni. Ponajviše je tako zbog činjenice da su bombe detonirale u zraku i nisu detonirale na tlu.

Dio povjesničara smatra da taj dvostruki nuklearni napad predstavlja ratni zločin, svojim dotad neviđenim opsegom devastacije i brojem civilnih žrtava.

SAD se nikad nisu službeno ispričale za napad, ali je 2016. tadašnji predsjednik Barack Obama bio prvi američki predsjednik na dužnosti koji je otišao u Hirošimu gdje je odao počast žrtvama i pozvao na svijet bez nuklearnog oružja.

NE PONOVILO SE!

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button