Izbor uredništva

MMF 11. lipnja savjetovao Vladi RH da uvede porez na nekretnine! Jeste li svjesni što to znači i koje su posljedice?

Europska komisija redovito ističe potrebu uvođenja poreza na nekretnine u RH temeljenog na vrijednosti nekretnine. Slična preporuka nalazi se u kratkom izvješću Međunarodnog monetarnog fonda za Hrvatsku . Međutim , koje bi bile posljedice uvođenja navedenog poreza?

Vlada u svakom slučaju treba odustati od uvođenja nepravednog i socijalno štetnog poreza na nekretnine, koji bi ugrozio socijalnu stabilnost Hrvatske, a zalihu bogatstva hrvatskog naroda na dugi bi rok političari tim porezom obezvrijedili i izručili u ruke domaćim i stranim mešetarima i to po sve nižoj cijeni.

88% hrvatskih građana živi u vlastitom stambenom prostoru, stoga će ovaj porez pogoditi najšire slojeve stanovništva. Nemogućnost plaćanja novih troškova izbacit će na tržište brojne nekretnine, što će za posljedicu imati pad vrijednosti nekretnina i ukupnog bogatstva građana. Isto tako, posljedica ovog nepravednog poreza bit će i pad aktivnosti u građevinskom sektoru.

Nadalje, porez na nekretnine uzrokuje dvostruko oporezivanje dohotka građana, jednom u trenutku ulaganja u kupnju, gradnju i održavanje nekretnine, ponajviše kroz PDV i porez na dohodak, a drugi puta kroz porez na nekretnine. Budući da je porez godišnji i ponavljajući, on predstavlja opterećenje vlasnika do njegove smrti, nakon čega prelazi na njegove nasljednike, i tako u nedogled.

Nekretnine su oblik imovine kao i gotov novac na računu, kao udjel u poduzeću, ili kao dionice i udjel u investicijskom fondu, kao zlato i intelektualno vlasništvo.

Posjedovanje tih oblika imovine ne oporezuje se samo po sebi.

Oporezuju se dohotci koje donosi vlasništvo nad nekom imovinom: npr. oporezuje se prihod od kamata na novac u banci, a ne oporezuje se posjedovanje/vlasništvo novca na bankovnom računu. Oporezuje se dohodak koji nastaje osnovom vlasništva nad udjelima ili dionicama, ali ne oporezuje se samo vlasništvo nad udjelima ili dionicama.

Kod nas se oporezuje dohodak kojeg pruža vlasništvo nad nekretninom, oporezuje se npr. dohodak od iznajmljivanja nekretnine, to već imamo u Hrvatskoj. Uvođenjem poreza na nekretnine oporezovalo bi se samo vlasništvo nad nekretninom, bez obzira je li ona generira vlasniku dohodak ili ne.

Uvođenjem takvog poreza država bi “kažnjavala” građane koji ulažu u oblik imovine nekretnine, u odnosu na ulaganje u druge oblike imovine (zlato, dionice, udjele, štednju novca).

Zašto bi se država preko poreza uplitala u odluke građana u koje oblike imovine žele uložiti svoj dohodak novac (nakon što su već platili sve poreze na ta sredstva).

”U plejadi glupih prijedloga u Hrvatskoj u proteklih 30 godina, ovo je drugi ili treći najgluplji. Kako ćete porezom aktivirati nekretnine? Tko ima nekretnine ima i novaca da izbjegne porez. Dan kada se uvede porez na nekretnine ja otvaram konzalting kompaniju za izbjegavanje poreza na nekretnine. Definicija problema je omogućiti veći izbor”, ističe Neven Vidaković

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button