DomovinaVijesti

Predsjednik Milanović u trodnevnoj posjeti Hrvatima u BiH: Neću imati službeni posjet Sarajevu, dok neke stvari ne razriješimo

Predsjednik Republike Zoran Milanović boravi u radnom posjetu Bosni i Hercegovini na poziv Sveučilišta u Mostaru. Trodnevni posjet Bosni i Hercegovini Predsjednik je započeo u Vitezu radnim sastankom s predstavnicima političkog, gospodarskog i kulturnog života središnje Bosne.

Neću imati službeni posjet dok neke stvari ne razriješimo, odgovorio je predsjednik Milanović na pitanje kada će doći u služeni posjet Bosni i Hercegovini te pojasnio: „Gospodin Komšić nije predstavnik hrvatskog naroda. Hrvatski narod je konstitutivan narod i moraju ga birati hrvatski građani, građani hrvatske nacionalnosti. To je vrlo jednostavno“, rekao je predsjednik Milanović te istaknuo kako nema više popuštanja, „to su stvari o kojima moramo otvoreno razgovarati“.

Novinari su predsjednika Milanovića pitali koju će političku poruku poslati Hrvatima u Bosni i Hercegovini. „Nećemo dopustiti da se ide ispod standarda Daytona, samo to“, odgovorio je Predsjednik. „Vidimo da se neke ljude kažnjava zbog toga što krše Dayton, a onda kada Hrvatska ili ja, ili premijer tražimo da se u neke međunarodne dokumente samo spomene Dayton, ne ide. Pa to me malo iznenađuje. Dayton nije samo ugovor kojim je na silu prekinut rat, čemu je jako doprinijela Hrvatska vojska i spasila Bihać, da se ne dogodi nešto slično Srebrenici. Dayton je pravni okvir za Bosnu i Hercegovinu. Hrvatska je potpisnik, jedan od tri potpisnika i to je na snazi, ništa drugo nije na snazi, ništa drugo se ne može dogovoriti i dogoditi bez suglasja svih triju konstitutivnih naroda. I to će ubuduće biti u svim dokumentima međunarodnih organizacija kojima je Hrvatska član. Ne bude li, neće biti niti tih dokumenta“, zaključio je predsjednik Milanović. 

U izjavi medijima, uoči sastanka, predsjednik Milanović rekao je da je u Bosnu i Hercegovinu došao razgovarati.

Na upit novinara da komentira reakcije na njegov nedolazak na komemoraciju u Potočarima rekao je: „Bio sam na komemoraciji u Potočarima kao premijer. Ja sam isti čovjek, predstavljam istu državu i vjerojatno ću otići opet. Nadam se da to nitko nije protumačio kao moje podcjenjivanje žrtava jer to je sve suprotno onome što sam u životu radio i govorio. Još jednom, to je grozna stvar“.

Više na informacija o posjeti ovdje.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button