Kultura

Na današnji umro je jedan od najutjecajnijih filozofa

Na današnji dan prije 117 godina umro je jedan od najutjecajnijih filozofa iz druge polovice 19. stoljeća Friedrich Nietzsche. Samoprozvani prorok nihilizma u današnjoj je svijesti ostao zapamćen kao osoba koja je napisala u ono vrijeme uznemirujuću rečenicu ”Bog je mrtav (Gott ist tot)”, no mnogi pritom zaboravljaju kako je upravo on osoba koja je pozivala na odbacivanje vanjskih utjecaja i traženja snage unutar samoga sebe.

Prema M. Heideggeru, Friedrich Nietzsche svojim uzvikom „Bog je mrtav!“ izriče usud čitave zapadne civilizacije i odnos čovjeka spram istine bitka. Njegov govor o Bogu nije potvrda banalnoga ateizma, nego odraz stanja modernoga čovjeka. Božja smrt u Nietzscheovoj misli nije toliko ateistički proglas, koliko je nužna posljedica ukidanja metafizičkih određenja pojmova koje su, po njemu, platonizam i kršćanstvo premjestili u transcendenciju, onkraj mogućnosti spoznaje i umskoga dosega. Rezultat ovakve krize, prema J. B. Metzu, banalni je ateizam, u kojemu vlada određeni nerazmjer između govora o Bogu i stvarnosti. U poimanju Boga događa se određena disproporcija jer se o Bogu govori, ali se, u biti, ne zna što bi se govorilo. Upravo zbog ovakva stanja logičnim se čini ukazati na Nietzscheov govor o Bogu i njegov prijedlog odnosa spram Boga. Misli o Bogu ovoga filozofa mogu doprinijeti boljem razumijevanju krize govora o Bogu, koja je sve očitija kod nevjernika i kod vjernika.

Friedrich Wilhelm Nietzsche rođen je 12. listopada 1844. godine u protestantskoj obitelji u malom pruskom selu Röcken bei Lützen, današnjoj Njemačkoj. Pohađao je privatnu školu u Naumburgu. godine 1864. upisuje dva semestra na Sveučilištu u Bonnu, nakon čega se prebacuje na Sveučilište u Leipzigu gdje studira filologiju, kombinaciju književnosti, lingvistike i povijesti.

U studentskim je danima bio pod jakim utjecajem filozofa Arthura Schopenhauera, a za vrijeme boravka u Leipzigu njegovao je prijateljstvo s njemačkim skladateljem Richardom Wagnerom.

Ubrzo počinje predavati klasičnu filologiju u Švicarskoj, na Sveučilištu u Baselu i u tom periodu objavljuje svoja prva djela – Rođenje tragedije (Die Geburt der Tragödie, 1872), Ljudsko, odviše ljudsko (Menschliches, Allzumenschliches, 1878). Ujedno se počeo udaljavati od klasičnog školovanja, kao i od Schopenhauerove nauke te počeo pokazivati zanimanje za temeljne vrijednosti moderne civilizacije. godine 1879. Nietzsche je dao ostavku na Sveučilištu uslijed lošeg vida, a sukladno s tim i migrenama.

Nakon toga povlači se i počinje živjeti u osami. Seli se iz Švicarske u Francusku, iz Francuske u Italiju kada ne bi boravio u obiteljskom domu u Naumburgu. No, ovo je također za njega kao pisca i mislioca bio produktivan period. Jedno od njegovih najznačajnijih i najpoznatijih djela Tako je govorio Zaratustra (Also sprach Zaratustra) objavljivano je u razdoblju od 1883. do 1885. godine Također je napisao S onu stranu dobra i zla (Jenseits von Gut und Böse, 1886.), Uz genealogiju morala (Zur Genealogie der Moral, 1887.) i Sumrak idola (Götzen-Dämmerung, 1889.).

– Čovjeka je teško otkriti, a najteže čovjek otkriva sam sebe. –

Nietzsche je doživio slom 1889. godine kada je vidio kako bičuju konja na ulicama Torina, nakon čega je, navodno, otrčao do konja i držao ga u rukama. Nakon toga je smješten u duševnu bolnicu u Torinu. Na kraju su se o njemu brinule njegova majka i sestra. Nakon dugotrajne bolesti, pomračena uma, smrt je dočekao u Weimaru 25. kolovoza 1900. godine

Iako zanemaren za vrijeme života, Nietzschevoj lošoj slici još je potpomogla njegova rasistički nastrojena sestra, koja je pomogla da se njegova filozofija naširoko koristi i zloupotrebljava u Trećem Reichu. U svojim je djelima pozivao na odbacivanje kršćanstva kao smislene snage u suvremenome životu, pozivao je na prihvaćanje samosavršenstva kroz kreativni nagon i želju za moći, a ujedno je stvorio koncept Nadčovjeka (Übermensch), čovjeka koji teži postojanju izvan konvencionalnih kategorija dobra i zla, gospodara i roba.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
narod.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button