Magazin

Mislite da je u redu slijediti svoje srce? Evo kamo vas to može odvesti!

Sloboda nije ono što želim činiti, već stanje da živim unutar granica Božje mudrosti čineći ono što trebam činiti.

Sjedila sam u dvorani slušajući govornika kako se obraća onima koji žele ući u punovremenu službu. Budući da sam odrasla u kući pastora, bila sam svjesna svega što govornik iznosi, ali me to nerviralo, osobito kad je naglašavao da kao vjernici trebamo držati nivo svetosti.

Viši nivo

Toliko sam bila umorna od slušanja tih riječi. Prethodnih godina postala sam zavidna prijateljima koji su izgledali kao da imaju vrlo dobar odnos s Bogom, a opet nisu živjeli „visoki nivo“ koji sam ja živjela.

Bila sam umorna od stalnog napuštanja svake aktivnosti jer je sadržavala nešto s čime se moja obitelj nije slagala.

Jednom, samo jednom, htjela sam se opustiti i zabaviti bez da čujem taj glas u svojoj glavi koji mi govori da moram otići.

Nakon službe, uhvatila sam profesora i izbacila svoje nezadovoljstvo, što je zvučalo poput rasplakanog djeteta koje vrišti: „To nije pošteno!“

„Samo želim malo slobode“, izletjelo je iz mene.

Nekako, unatoč pažljivim uputama svojih roditelja, počela sam vjerovati u laž da je sloboda stanje u kojem činim ono što želim.

To je opasna laž, jer nas Biblija poučava da se naša prirodna želja pokorava grijehu i uništenju. Naša srca su sklona zlu. Nadalje, knjiga Mudrih izreka nas uvijek iznova upozorava na opasnost toga da se činimo ispravni u svojim vlastitim očima. Drugim riječima, upozorava nas na opasnost prakticiranja slobode u kojoj „slijedimo svoja srca“ – jednu od najznačajnijih laži u Kristovom tijelu.

Tog dana sam otišla i odlučila slijediti svoju definiciju slobode.

Slijedila sam svoje srce… ravno u neprijateljsku zamku.

Ono što je uslijedilo bile su dvije najcrnje godine mog duhovnog života. Dok sam nastavljala stjecati biblijsko znanje, svakodnevno sam hodala u krajnjoj gluposti. U svojoj slobodi zatvorila sam svoje srce za mudrost i posljedice su bile ozbiljne. Dvije godine kasnije došla sam k sebi, ali bio je potreban još jedan ozbiljan udarac dok nisam jasno razumjela istinu da sloboda nije ono što želim činiti, već stanje da živim unutar granica Božje mudrosti čineći ono što trebam činiti.

Mudrost

Mudre izreke su knjiga uputa za mudre, a u 13. poglavlju vidimo dvije slike jasnog kontrasta: 

  • onih koji biraju živjeti mudro i
  • onih koji biraju živjeti bez ograničenja.

„Tko čuva usta svoja pazi na život svoj; a tko razvaljuje usne svoje, na propast mu je.“ (Mudre izreke 13,3)

No, postoji i dublja lekcija za naučiti u Izrekama 13,13:

„Tko prezire riječ sam će sebi nauditi;

a tko se boji zapovjedi, platit će mu se.“

Danas se u Kristovom tijelu pronalazi veliko iskušenje u pretpostavci da kad god govorimo o zakonu, pravednosti i svetosti, zapravo nam nedostaje ljubavi i milosti, odnosno sudimo i osuđujemo.

A opet, kroz cijelu knjigu Mudrih izreka vidimo da su oni koji se boje zapovjedi (da, zapovjedi) i koji žive pravednim i svetim životima – nagrađeni, žive u miru i uživaju Božji blagoslov!

Dakle, kako to da upravo ono što nam donosi mir, blagoslov i nagradu istovremeno sudi i nema milosti i ljubavi?

To jednostavno nije moguće.

U ljudskoj je naravi da želi odbaciti granice Božjih zapovjedi i izbrisati ograničenja pravednog i svetog življenja.

To je humanističko razmišljanje koje podiže naša srca iznad Božje riječi, koja je dana da usmjeruje i upravlja, budući da su naša srca sklona tome da odlutaju u grijeh.

To je prijevara koja one koji ispunjavaju zapovjedi proziva da vole zakon, boje se zapovjedi, hodaju pravedno i žive sveto, te ih se naziva sucima, kritičarima i bez ljubavi.

Zašto?

 Jer „zakon mudroga izvor je života,

on odvraća od zamki smrti.“ (Mudre izreke 13,14)

Jeste li razumjeli ovo?

Kada želimo prigrliti istinsku slobodu – sposobnost da živimo unutar granica mudrosti, birajući da činimo ono što nam je Pismom zapovjeđeno da činimo – pronalazimo život!

Isus je rekao da je došao da nam da život. Ne samo život, već život u izobilju!

Želimo li Božju naklonost i blagoslov u našim životima? Moramo naučiti hodati u mudrosti; a početak je mudrosti strah Gospodnji!

Danas biram slobodu: Živjeti u granicama mudrosti; ne činiti ono što želim, već biram činiti ono što mi Biblija zapovijeda da činim.

Autorica: Rosilind Jukić / izvor: novizivot.net

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
novizivot.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button