Svijet

Macron želi 2022. ugraditi ‘pravo na ubojstvo nerođenog djeteta’ u Europsku povelju o temeljnim pravima

Macron  tvrdi da Francuska želi obilježiti 2022. godinu u EU. Kaže kako popis ljudskih prava treba revidirati. Pohvalio je zakonsku praksu da već 20 godina nema smrtne kazne u EU. Istovremeno se založio da se pobačaj, prekid života nerođene djece, uvrsti u EU povelju o temeljnim pravima.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron predstavio je zastupnicima u Europskom parlamentu glavne ciljeve i strategiju francuskog upravljanja Europskom unijom u prvoj polovici 2022. godine.

Macron: ‘Pravo na pobačaj’ treba postati dio Europske povelje o temeljnim pravima

Između ostaloga, Macron se založio da se “pravo na pobačaj” uključi u Europsku povelju o temeljnim pravima.

Zastupnicima u Europskom parlamentu Macron je poručio kako popis ljudskih prava, ratificiran 2000. godine, treba podvrgnuti reviziji.

“Dvadeset godina nakon proglašavanja Europske povelje o temeljnim pravima. U kojoj je posebno istaknuto napuštanje smrtne kazne u Uniji. Nadam se da je sada možemo ažurirati izravnijim očitovanjem o zaštiti okoliša ili prepoznavanjem prava na pobačaj”, rekao je francuski predsjednik.

EU parlamentarci pljeskali ‘pravu na pobačaj’

U nastavku govora, Macron je pozvao na otvaranje slobodne rasprave o načinima na koji je moguće udahnuti novi život u europski sustav vrijednosti kao zajednički politički projekt svih članica Europske unije.

Prema francuskom televizijskom kanalu BFM TV, Macronova opaska o pobačaju naišla je na pljesak članova Europskog parlamenta.

Macronov poziv na ugradnju “prava na pobačaj” u Europsku povelju o temeljnim pravima došao je samo dan nakon što je novom predsjednicom Europskog parlamenta proglašena Maltežanka Roberta Metsola, koja se do sada protivila pobačaju.

Metsola je na mjestu predsjednice Europskog parlamenta naslijedila Davida Sassolija koji je preminuo u siječnju 2022. godine. Njezino postavljanje na navedenu funkciju pozdravili su europski biskupi i malteški kler, piše CNA., a prenosi bitno.net

Podsjećamo , u lipnju 2021. godine, Europski parlament izglasovao je kontroverzno izvješće hrvatskog europarlamentarca Predraga Matića. U njemu se pobačaj opisuje kao “osnovnu zdravstvenu skrb”, a priziv savjesti kao “uskratu medicinske njege”.

Tada je europarlamentarac Predrag Fred Matić  braneći izvješće o prizivu savjesti rekao sljedeće:„Rekao bih, gledajte, nemoj se bavit medicinom, ako neke stvari ne možeš napraviti. Ne možeš biti mesar ako nisi u stanju zaklati pile ili svinjče, ne možeš.“

Svesti liječnike na mesare, a pobačaj nerođenog djeteta na klanje pileta ili svinjčeta govori sve o Fredu Matiću i osjetljivosti njegovih moralnih načela. Danas je Fred sigurno pljeskao i Macronu…

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
narod.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button